Antena 3 CNN Actualitate "Magazinele de vise" iau locul dealerilor de droguri (VIDEO)

"Magazinele de vise" iau locul dealerilor de droguri (VIDEO)

"Magazinele de vise" iau locul dealerilor de droguri (VIDEO)
23 Sep 2010   •   23:35

Magazinele de vise au luat locul dealerilor de droguri. Unul din doi consumatori a ajuns să se îndrepte spre substanţele mult mai nocive aflate în plantele etnobotanice. Psihic, devin dependenţi şi mulţi sfârşesc prin sinucidere sau în spitalele de psihiatrie.

L-am întâlnit pe Gabi la secţia de psihiatrie a Spitalului Obregia. Un tânăr de 23 de ani, ajuns în sevraj după ce a luat o supradoză - un praf mult mai periculos decât heroina sau cocaina.

?Au scos acest produs pur. Pe ele scrie îngrăşământ de flori sau de spălat vagin?, spune Gabi. Este cartea jucată de proprietarii magazinelor de vise ca să scape de controalele autorităţilor. Substanţe noi, care nu figurează pe lista celor interzise au luat locul drogurilor clasice.

Povestea lui Gabi a pornit în urmă cu opt ani. Banii şi anturajul l-au împins întâi spre heroină, apoi spre Spice Shop-urile care au invadat piaţa cu subsrtanţe mai tari, cu efect rapid.

?Dependenţa faţă de aceste substanţe este mai mare decât la cocaină şi heroină. Mă refer la dependenţa psihică, la pofta pe care o are cel în cauză?, a declarat Teodor Vasilescu, medic spitalul Obregia-secţia Psihiatrie.

Reacţiile sunt şi ele mult mai dure. Zilnic, cinci - şase dependenţi de etnobotanice ajung aduşi de poliţie la spital.

Peste 80% dintre cei care trec pragul magazinelor de vise sunt expuşi tentativelor de suicid. De opt ani, Alex încearcă să scape de efectul substanţelor. Iniţial era consumator de heroină. A evitat psihoterapia cât a putut de mult iar apoi s-a îndrreptat spre aşa zisele droguri legale.

?Dependenţa este imediată. Nu mi-am imaginat niciodată că poate fi ceva mai rău decât heroina?, a spus medicul Teodor Vasilescu.

Tot drogurile legale au făcut ca preţul heroinei să scadă la jumătate. Iar medicii susţin că, dacă anul trecut din 10 pacienţi, doar unul era consumator de etnobotanice, anul acesta situaţia este exact invers.

Observator

 

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close