Antena 3 CNN Actualitate Cum şi-a luat un procuror pensie de handicap că era "surd de ureche". 300.000 de euro, în 10 ani, pentru o minciună cu acte

Cum şi-a luat un procuror pensie de handicap că era "surd de ureche". 300.000 de euro, în 10 ani, pentru o minciună cu acte

Adrian Ursu, Berta Popescu, Oana Zamfir
2 minute de citit Publicat la 23:15 15 Ian 2021 Modificat la 23:15 15 Ian 2021
o_1es3t5geo1dpnqt01av011lv1ubhb.jpg

Scandalul desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a explodat vineri în coaliţia de guvernământ, unde un reprezentant important al UDMR a spus că desfiinţarea Secţiei Speciale aduce justiţia din România la şantajul pe care l-am văzut ani de zile, şantajul unor procurori la adresa unor judecători, ţinute la sertar şi arătate doar când trebuie - este comentariul făcut de jurnalistul Adrian Ursu la Antena 3, care a prezentat, mai departe două cazuri reprezentative de magistraţi cercetaţi de SIIJ în dosare suspecte.

Unul din exemple este al unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, cercetat pentru o escrocherie de cea mai joasă speţă. Cazul a fost explicat de jurnalista Antena 3, Ana Maria Bujor. Astfel, în 2007, cei de la DNA au descoperit că procurorul Dinu Nica a luat mită într-un dosar. Aproape un an mai târziu, sperând să scape de pedeapsă, procurorul a depus o cerere de pensionare pe caz de boală, că nu mai aude bine. În 2008, Dinu Nica reuşeşte să obţină pensionarea pe caz de boală, dar în acelaşi timp el a rămas activ în câmpul muncii ca avocat.

La un moment dat, autorităţile s-au prins că procurorul "surd de ureche" nu are nicio deficienţă. Se întâmpla asta în 2016. Procurorul respectiv a fost dat pe mâna justiţiei pe care a servit-o atâţia ani, pentru un prejudiciu cauzat de 300.000 de euro. În acest moment, procurorul este anchetat de SIIJ pentru acest prejudiciu creat în 10 ani. El a fost şi condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, a precizat Ana Maria Bujor, senior editor Antena 3.

Al doilea caz de magistraţi cu probleme anchetaţi de SIIJ, prezentat de Antena 3, este acela al unui judecător acuzat că a inventat probe în procese. Acest al doilea caz îl puteţi urmări în materialul video de mai jos. Este vorba despre judecătorul Ion Corneliu Tudoran, cel care a instrumentat şi un celebru dosar al omului de afaceri Puiu Popoviciu, dosarul Fermei Băneasa.

Numele judecătorului Tudoran a fost implicat, în decursul timpului, în mai multe controverse. Una dintre acestea vizează presupusa prietenie acestuia cu Florin Pârvu zis Chinezu, unul dintre patronii târgului de maşini din Vitan. Pârvu a fost prezentat în presă ca un împătimit al jocurilor de noroc. Înainte de a avea probleme cu legea dar şi înainte de a-şi cere pensionarea, Tudoran era o prezenţă constantă în cadrul târgului, în acea locaţie având un birou pentru înmatriculări maşini şi unul din fiii acestuia. Fostul magistrat se întreţinea la cafea cu angajaţii lui Florin Pârvu.

Numele lui Pârvu a fost vehiculat în anii '90 intr-un scandal privind o moarte suspectă. Presa a relatat că judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran ştie amănunte incendiare cu privire la decesului unei tinere. Ar fi vorba de Agnes, fosta iubită a omului de afaceri Florin Pîrvu zis "Chinezu". Faptele s-ar fi petrecut în anul 2000, atunci când Agnes abia trecuse de vârsta majoratului. Cauza decesului ar fi fost consumul excesiv de stupefiante. Dosarul Agnes a fost catalogat drept un simplu caz de supra doză. Tânăra și-ar fi găsit sfârșitul în anul 2000, într-un apartament al lui Pîrvu, din Calea Văcărești.

Într-una din ultimele fotografii în care apare tânăra în viață,  Agnes se află alături de Florin Pîrvu, iar în plan secund, în spate, este chiar judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. Unele voci au speculat spunând că Pârvu şi Tudoran s-au cunoscut în anii '90 când Tudoran lucra la Registrul Comerţului. El l-ar fi ajutat pe Pârvu cu deschiderea unei societăţi comerciale axate pe amanet.

×
Parteneri
x close