Antena 3 CNN Actualitate Mai mulţi lucrători ai unei ferme din Iaşi au ajuns la spital, după ce au tăiat o vacă turbată, însă ar putea fi prea târziu

Mai mulţi lucrători ai unei ferme din Iaşi au ajuns la spital, după ce au tăiat o vacă turbată, însă ar putea fi prea târziu

Mai mulţi lucrători ai unei ferme din Iaşi au ajuns la spital, după ce au tăiat o vacă turbată, însă ar putea fi prea târziu
28 Dec 2017   •   18:54

Mai multe persoane din localitatea Gorban au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" din Iaşi după ce, în urmă cu aproape o săptămână, au luat parte la sacrificarea unei vaci suspecte de rabie. 

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Mihnea Hurmuzache, le-a declarat joi jurnaliştilor că deşi la sacrificarea vacii au luat parte 25 de persoane, doar 16 dintre acestea au ajuns la unitatea medicală. 

"În urmă cu cinci zile, la o fermă de vaci din Gorban a apărut la unul dintre animale un comportament deosebit, comportament care de foarte multe ori ridică suspiciunea de rabie. Animalul a fost sacrificat dar inima şi creierul au fost date către serviciul sanitar veterinar în vederea diagnosticării. Cei care au manipulat animalul au depăşit cele 72 de ore standard în care ar trebui să se prezinte pentru seroprofilaxie. Noi, din punct de vedere medical, administrăm ser şi vaccin, cu speranţa că nu s-au contaminat destul de intens astfel încât serul sau vaccinul sau nu îşi facă efectul", a precizat Mihnea Hurmuzache. 

Cazul a fost confirmat de Direcţia Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Iaşi, carnea infectată nefiind trimisă spre consum. 

"Pe 24 decembrie noaptea a fost anunţat medicul veterinar că sunt simptome nervoase, pe 25 decembrie dimineaţa a fost ucis animalul. În aceeaşi zi s-au adus probele la laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare Iaşi. S-au făcut mai multe analize pentru mai multe boli cu simptome nervoase şi s-a stabilit un diagnostic de suspiciune de rabie. Probele sunt trimise la Bucureşti. Sunt încă în lucru", a declarat directorul adjunct al DSVSA Iaşi, Ioan Gaboran. 

Autorităţile sanitar-veterinare au luat mai multe măsuri. 

"Persoanele, care au venit mai mult sau mai puţin în contact cu acel animal, inclusiv medicul veterinar, un tehnician veterinar, un tehnician însămânţător au fost astăzi dimineaţă la centrul antirabic pentru vaccinare. Se face dezinfecţie, iar medicul veterinar face examen clinic la toate animalele în fiecare zi timp de minim zece zile, pentru a vedea dacă apar noi cazuri de boală", a spus Ioan Gaboran.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Iași
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close