Antena 3 CNN Actualitate Vladimir Putin se va înfuria rău. România primește un sistem antiaerian de ultimă generație

Vladimir Putin se va înfuria rău. România primește un sistem antiaerian de ultimă generație

România va beneficia de un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie. Acesta este furnizat de Franța în contextul invaziei ruse în Ucraina și a amenințărilor de la granițele țării. Sistemul MAMBA este un echivalent al sistemului Patriot.

Vladimir Putin se va înfuria rău. România primește un sistem antiaerian de ultimă generație
Sursa foto: aerotime.aero
de Gabriel Dano    |    20 Mai 2022   •   16:43

”Implementat de 100 de aviatori, sistemul de tip sol-aer Mamba (...) poate asigura o umbrelă de protecţie a forţelor care operează în zonă”, a anunţat într-un comunicat, ieri, Statul Major francez.

Colonelul Pascal Ianni, un purtător de cuvânt al Statului Major francez, a precizat într-o conferinţă de presă că sistemul MAMBA este ”înainte de toate menit să apere baza aeriană NATO” în care se află câteva mii de militari. ”Aceasta este prima sa vocaţie”, a precizat el, potrivit AFP.

Sistemul MAMBA poate urmări 100 de traiectorii și poate angaja simultan 10 dintre ele, are până la 48 de rachete gata de tragere. Este singurul sistem european conceput pentru a contracara rachetele balistice. Racheta Aster 30 pe care o folosește, dezvoltată de MBDA, poate lovi aeronavele la o distanță de până la 120 de kilometri, iar rachetele balistice la 30 de kilometri.

MApN: Grupul de luptă al NATO în România se constituie începând cu luna mai

Grupul de luptă al NATO în România se constituie începând cu luna mai, a anunțat joi Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit unui comunicat al MApN, Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.

Constituirea grupurilor de luptă din Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung, ca urmare a conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

"La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance () al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul naţional, integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României", se arată în comunicat.

Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia

"BGFP va conduce la creşterea cooperării militare a României cu Franţa şi, implicit, la creşterea securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic.

Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de reacţie în contextul crizei din regiunea Mării Negre", mai spun reprezentanții ministerului.

×
Subiecte în articol: sistem antiaerian
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close