Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu, la Chișinău: "Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar, ci de securizarea frontierelor"

Marcel Ciolacu, la Chișinău: "Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar, ci de securizarea frontierelor"

Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților de la București, s-a întâlnit la Chișinău cu Igor Grosu, liderul Parlamentului Republicii Moldova.

Marcel Ciolacu, la Chișinău: "Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar, ci de securizarea frontierelor"
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iun 2022   •   19:38

Ciolacu a spus într-o conferință de presă susținută alături de Grosu că "România are obligația de a ajuta statul vecin să adere la Uniunea Europeană".

"Nu există o altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât intrarea în UE. România trebuie să ajute Republica Moldova, are obligația de a ajuta Republica Moldova în tot acest parcurs. (...)

Sperăm că în perioada următoare să accelerăm această dimensiune parlamentară, fiindcă Republica Moldova trece prin perioada de uniformizare a legislației, lucru pe care România l-a parcurs acum mai mult timp şi este păcat să nu lucrăm împreună la această legislație astfel încât să fim cât mai eficienți, iar Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline al UE", a afirmat liderul social-democrat.

Marcel Ciolacu a abordat și situația regională de securitate, în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina.

Marcel Ciolacu: "Pare că este un război de durată, care ne va afecta pe toți"

"Trăim vremuri complicate. Este un război, o agresiune asupra unui stat suveran, unde un popor a decis ce parcurs își dorește și a fost agresat nemilos şi total incorect.

Aici cred că trebuie să vedem nu numai ce au făcut autoritățile, atât din Republica Moldova și din România, dar mai ales ce au făcut cetățenii, cât de mult s-au implicat în acest exod de refugiați. Cred că este un exemplu pentru toată Europa.

Va trebui să ne implicăm în continuare. Pare că este un război de durată, dus de un dictator căruia îi va fi greu să își redimensioneze dorințele.

Un război care ne va afecta pe toți. Este evident că cele două state trebuie să se ajute să depășească aceste crize economice și cetățenii pe care îi reprezentăm astăzi trebuie ajutați să depășească această perioadă cât mai repede (...)

Marcel Ciolacu: "România, un scut pentru Republica Moldova"

Cred că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar. Din câte cunosc eu, Constituția Republicii Moldova prevede neutralitatea.

În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, un lucru benefic pentru Europa. Aici este o zonă în care România ar trebui să se implice şi mai mult alături de Republica Moldova.

Că să fiu mai exact, România este un scut pentru Republica Moldova şi așa trebuie să fie", a subliniat Marcel Ciolacu.

La rândul său, președintele Parlamentului Republicii Moldova a precizat că autoritățile vor face "tot ceea ce se impune" pentru a consolida apărarea țării.

Marcel Ciolacu, discuții cu premierul și președintele Republicii Moldova

"Este adevărat, neutralitatea este consfințită în Constituție, dar asta nu înseamnă că este o chestie de decor. Ea trebuie apărată, inclusiv prin securizarea hotarelor, așa cum a menționat domnul președinte Marcel Ciolacu (…) 

Noi vom face tot ceea ce se impune pentru a consolida sistemul nostru de apărare, ordine publică și serviciile de informații", a explicat acesta.

Marcel Ciolacu efectuează, în zilele de 6 și 7 iunie, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația lui Igor Grosu.

După întrevederea cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Ciolacu are pe agendă discuții cu premierul Natalia Gavriliţa și cu șefa statului, Maia Sandu.

Foto: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close