Antena 3 CNN Actualitate Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană. Cum va afecta Brexitul sutele de mii de români. Alina Balațchi: Cred că în viață asta trăim degeaba daca nu dăm înapoi comunității

Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană. Cum va afecta Brexitul sutele de mii de români. Alina Balațchi: Cred că în viață asta trăim degeaba daca nu dăm înapoi comunității

A început numărătoarea inversă până la momentul când Marea Britanie va ieşi oficial din Uniunea Europeană. Au fost momente emoţionante, aseară, în Parlamentul European, unde a fost ratificat acordul care consfinţeşte Brexitul. Ieşirea Marii Brtianii din Uniune va afecta şi sute de mii de români.

Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană. Cum va afecta Brexitul sutele de mii de români. Alina Balațchi: Cred că în viață asta trăim degeaba daca nu dăm înapoi comunității
30 Ian 2020   •   16:37

Mai sunt câteva ore până la Brexit și printre cei care vor resimți efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt și peste 600.000 de români stabiliți aici.

Alina Balațchi este o româncă stabilită în Regatul Unit în urmă cu 15 ani. Fondatoare a unei organizații care sprijină românii stabiliți în Marea Britanie, Alina luptă cu toate puterile pentru păstrarea demnității și identității românești în diasporă. 

”Hai să stam jos, calm. Ca persoana, ca familie, ca ce suntem aici și să vedem ce vrem de la noi, ce vrem de la țara asta.

Hai să ne fie bine, hai să fim cu actele la zi, hai să ne integrăm, hai să ne asigurăm că ne cunoaștem drepturile și hai să trăim bine unii cu alții, să ne avem bine unii cu alții. Sunt vremuri tulburi pentru toți și cred că starea asta de incertitudine a scos ce e mai rău din unii oameni pentru că nu știu exact ce se va întâmplă

Am primit un telefon de la o mămică care venise aici urmându-și povestea de dragoste, totul a fost foarte frumos până când s-a născut copilul, greutățile financiare au făcut să apară și greutățile în cuplu și în doi timpi și trei mișcări tatăl copilului a evacuat-o cu un copil d etrei zile într-o cutie de papuci și ea a rămas într-o gară undeva prin nordul Angliei. Ulterior am făcut toate demersurile și mămică a ajuns la familia ei de-acasă.

A încercat să șteargă lucrurile negative despre țara noastră prin evenimente care să le arate celorlalți ce avem noi mai frumos. Astfel, de patru ani, în centrul Londrei, se sărbătorește Ziua Iei, un eveniment la care anul trecut au participat peste 400 de români.

Mie mi se pare foarte amuzant când auz așa foarte ușor în șoaptă și aplecat, ce-ți iese, ție ce-ți iese? Nu-mi iese nimic decât mulțumire personală, că am reușit să fac eu ceva pentru aproapele meu. Eu cred că în viață asta trăim degeaba daca nu dăm înapoi comunității”, a spus Alina.

O dată cu BREXIT, încă o necunoscută se va adăuga în procesul de integrare a românilor.

Cu tristețe, Alina și oamenii din organizația de la Londra au remarcat că singurul mod în care copiii români mai pot învăța limba este de la părinții lor. Așa că a mai făcut un pod peste cele două țări. A trimis TIR-uri cu cărți în limba engleză în bibliotecile din România și românii, la rândul lor, au trimis abecedare și cărți de povești românești pentru copiii din Marea Britanie.

Pentru toate aceste acțiuni culturale inestimabile, Alina a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler.

 

 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close