Antena 3 CNN Actualitate Media Damian Drăghici: Francezii au în prezent ceva cu românii în general, nu doar cu romii

Damian Drăghici: Francezii au în prezent ceva cu românii în general, nu doar cu romii

Damian Drăghici: Francezii au în prezent ceva cu românii în general, nu doar cu romii
Sursa foto: Foto: Mediafax
22 Sep 2011   •   19:53

Damian Drăghici, singurul român care a câştigat un Grammy şi a renunţat la muzică, ca să apere drepturile romilor, a fost invitat la emisiunea "100 De Minute" cu Alessandra Stoicescu, pe Antena 3.

Damian a împărtăşit printre altele şi motivul pentru care a ales să renunţe la muzică şi opinia sa privitoare la modul în care este văzută comunitatea romă, atât de români cât şi de străini.

Artistul consideră că această discriminare la adresa romilor este un rezultat al proastei guvernări din România în ultimii 20 de ani şi al faptului că nu s-a încercat o integrare a romilor în societate, astfel încât ei să-i respecte pe români şi invers.

Întrebat de ce a renunţat la cariera sa muzicală, Damian a afirmat că vrea să îşi dedice timpul reprezentării comunităţii sale.

"Am renunţat la muzică ca să pot să reprezint cât mai bine naţia mea, oamenii mei, rasa mea şi să pot să fac ceva în următorii cinci, zece ani de zile, să-i includ social. Ei să fie respectaţi şi ei să îi respecte pe alţii". 

Referitor la vizibila antipatie a francezilor faţă de romi , muzicianul este de părere că francezii au în prezent ceva cu românii în general, nu doar cu romii.

"Nu cred că sunt mai hoţi decât majoritarii [...] Francezii în momentul ăsta au o problemă cu noi în general şi nu cred că asta s-a dezvoltat doar din cauza romilor, pentru că francezii de-a lungul anilor au fost îndrăgostiţi de cultura romă [...] şi acum dintr-o dată s-a întâmplat o schimbare. Cred că e o problemă de-a lui Sarkozy şi e o problemă a lor politică şi o modalitate de-a lor de a manevra masele", a precizat acesta.

Damian Drăghici este un muzician de etnie romă. El s-a născut într-o familie muzicală şi a început să înveţe să cânte la nai la vârsta de 10 ani, după ce cântase la diferite instrumente de la vârsta de trei ani.

A fugit în Iugoslavia la vârsta de 18 ani, apoi a ajuns în Grecia. După o audiţie ce a avut loc la Atena, i-a fost oferită o bursă integrală la colegiul de muzică Berklee din Boston, Statele Unite. A locuit la Los Angeles, are 18 albume înregistrate şi a participat ca invitat pe albumul "Silver Solstice" al formaţiei Paul Winter Consort, care a câştigat un premiu Grammy în 2006.

 







×
Subiecte în articol: francezi romani romi discriminare muzician
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close