Procurorii au probe că medicul ar fi extras din 2017 până în august 2022 un număr de 238 de dispozitive de la cadavre sau din alte surse.
Astăzi, medicul a fost prezentat judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar magistraţii au fost de acord cu propunerea procurorilor.
Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un medic de la un spital din municipiul Iași, acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, și luare de mită.
Citeşte şi: Averile impresionante adunate de medicii acuzaţi că refoloseau dispozitive cardiace de la cadavre
"Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară.
Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora", arată procurorii.
Medicul Nicolae Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională, de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, reţinut aseară, va sta 30 de zile în arestat preventiv.
"O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică", mai arată procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Au fost percheziții în mai multe locații din Brașov, Iași și Neamț la persoane, firme, unități medicale și un ONG într-un dosar în care există indicii că medicii ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor cardiace.
"Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora.
De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată", a transmis Poliția Română.