Antena 3 CNN Actualitate Cum își vând medicii de familie pacienții. Bolnavii se cumpără pur și simplu de pe internet

Cum își vând medicii de familie pacienții. Bolnavii se cumpără pur și simplu de pe internet

Medicii de familie își vând pacienții la sfârșitul carierei, cu sume mult prea mari pentru pacienții tineri. Pe de altă parte, pacienții se trezesc brusc că au un nou medic de familie.

Cum își vând medicii de familie pacienții. Bolnavii se cumpără pur și simplu de pe internet
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    13 Mai 2022   •   10:22

 "Sunt foarte multe situații absurde din punct de vedere legal în România", a declarat Cristian Suciu, medic de familie.  

De exemplu, pentru a fi medic de familie, acesta trebuie să aibă pacienți. Pacienți pe care ori îi strânge din poartă în poartă, ori îi cumpără de pe internet. Mai exact de pe site-urile Caselor de Asigurări care sunt pline de astfel de anunțuri. Zeci de liste cu mii de pacienți.  

Să nu credem însă că totul se desfășoară fără probleme. Pentru că apar mari dispute chiar între medicii de familie.  

Tranzacțiile cu pacienți sunt însă permise de lege. Medicii care ating vârsta de pensionare sau care nu își mai doresc să profeseze își vând pur și simplu afacerile cu tot cu oamenii pe care i-au avut în grijă.  

 "Lista de pacienți este considerată, conform legii din România, parte a cabinetului, chiar dacă sună îngrozitor ce spun acum și dulapul de medicamente, și biroul, și spațiul, şi lista de pacienți fac parte din acest patrimoniu", a declarat Călin Bumbuluț, Colegiul Medicilor. 

"Dacă considerați că medicul v-a vândut sau vă vinde, ca și mașina, mă vinde este injust. Asta nu înseamnă că noi ca medici îi desconsiderăm pe pacienți sau că îi vindem, că le vindem sufletele, cam așa a rezultat", a declarat Călin Bumbuluț, Colegiul Medicilor.  

Părerile sunt totuși împărțite.  

"Pacienții sunt niște oameni vii care până s-o schimba vreo reglementare nu aparțin nimănui și atunci trebuie să fie dreptul lor de a decide și asta înseamnă că trebuie să îi informezi personal", a declarat Eva Cristescu, medic de familie. 

Astfel de păreri sunt întâlnite rar. Motiv pentru care deseori pacienții se trezesc că li s-a schimbat brusc medicul de familie, fără ca măcar să fie anunțați. Bineînțeles că asta nu ar fi o sarcină ușoară. Pentru a-și anunța toți pacienții, un medic ar trebui să ia la rând sute sau mii de oameni pe care poate nu i-a văzut niciodată.  

Nu primesc bani decât pentru primii 20 de pacienți care le calcă pragul

O altă anomalie a sistemului este programul medicilor. Potrivit contractului anual semnat, medicii de familie ar trebui să lucreze cel puțin 35 de ore pe săptămână. Aceștia sunt cumva nevoiți să se limiteze la ”cel puțin” și asta deoarece, dacă și-ar dori să lucreze mai mult, s-ar lovi de o altă problemă. Nu primesc bani decât pentru primii 20 de pacienți care le trec zilnic pragul.  

 "Casa de asigurări de sănătate mă plătește nimic pe consultațiile astea, dar eu să fiu la dispoziție, păi nu sunt nici sub arme, nici în niciun fel. Nu vreau să fiu la dispoziție", a declarat Eva Cristescu, medic de familie. 

Nu pot lucra în weekend nici când moare cineva

Și lucrurile nu se opresc aici. Sunt mulți medici de familie care ”încalcă legea” fără să își dorească acest lucru, încercând să ajute. Și asta deoarece medicii de familie nu pot lucra în weekend, nici măcar atunci când cineva moare.  

”Un medic de familie mai încalcă reguli pentru că sunt foarte multe situații în care regulile sunt absurde", a declarat Cristian Suciu, fost medic de familie, potrivit ObservatorNews.  

"Ca un făcut, legile lui Murphy, majoritatea deceselor sunt în weekend. Eu sâmbăta și duminica eliberez constatatoare de deces dar raportarea o fac luni, pentru că dacă raportez sâmbăta și duminica nu-mi este decontat serviciul. Îţi apare acolo în SIUI când înregistrezi 'serviciu efectuat în afara orelor de program'", a declarat Cătălin Petrencic, medic de familie.  

"Eu de multe ori fac muncă probono, fără să vreau. Dacă le spunem de plată se supără", a declarat Valeria Secu, medic de familie. 

"Și eu sunt un om viu care trebuie să plătească care trebuie să-și cumpere și mâine halat, o bluză pe el. Pentru că am și eu copii acasă, pentru că și eu am chirie, am telefon de plătit, am tot felul de lucruri ale mele personale", a declarat Eva Cristescu, medic de familie.  

×
Subiecte în articol: medic familie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close