Antena 3 Actualitate Mesajul alarmant al unui producător de mezeluri din România: Nu mai găsim carne de porc tranşată pentru producţie!

Mesajul alarmant al unui producător de mezeluri din România: Nu mai găsim carne de porc tranşată pentru producţie!

23 Oct 2019   •   18:14
Mesajul alarmant al unui producător de mezeluri din România: Nu mai găsim carne de porc tranşată pentru producţie!
Sursa foto: foto: Pixabay.com

Niciun producător de mezeluri din România nu găseşte de cumpărat din Europa carne tranşată pentru producţie, în condiţiile în care în România nu există niciun furnizor de carne tranşată, iar preţul materiei prime a crescut în acest an cu 80% faţă de anul trecut, a declarat miercuri directorul de marketing al Cris-Tim, Călin Clej.

Potrivit acestuia, situaţia este efectul războiului comercial dintre SUA şi China.

"Există o provocare pe care piaţa e foarte greu să o înţeleagă dacă i-o explici. Deşi piaţa de mezeluri este o piaţă cvasi-dominată de jucători locali şi la nivel de reţete, de sortimentaţie, piaţa de mezeluri din România este una din cele mai fragmentate şi mai diversificate pieţe din toată Europa. Piaţa de mezeluri din România a fost prima afectată de conflictul (economic - n. r.) dintre Statele Unite şi China. Probabil că în Europa, în zona de FMCG (produse cu vânzare rapidă, în general alimentare - n. r.) foarte puţin din aceste tensiuni economice au fost văzute. Principalii jucători din piaţa de mezeluri din România sursează (cumpără - n. r.) materia primă din afară, deci, să fie foarte clar, deşi avem reţete româneşti protejate geografic, deşi tot ce avem aici e calibrat la relevanţa locală, materia primă vine din afară", a afirmat Clej, la Retail Arena 2019.

Directorul de marketing al Cris-Tim a explicat că reacţia Chinei de a-şi face, începând din luna mai, stocuri de carne de porc a epuizat întreaga ofertă de carne pentru mezeluri din Europa.

"În România nu există furnizor de materie primă, respectiv carne tranşată. Noi nu avem abator, noi cumpărăm carne gata tranşată sau carcasă, dacă este nevoie. Nu există în România furnizor de asemenea calibru. Există unul, celebrul Comtim de la Timişoara, care a fost cumpărat de americanii de la Smithfield şi ulterior revândut unei companii chineze. În momentul în care s-a declanşat pesta porcină în Asia, şi asta a fost undeva în martie-aprilie anul acesta, implicit China, care este cel mai mare consumator de carne de porc, s-au evaporat toate stocurile de materie primă pentru Europa. China, începând din mai, a venit şi a început să cumpere, să-şi facă stocuri, oferind cu 30%-40% pe kilogram mai mult decât a fost media istorică în Europa. S-a golit tot, deci, practic, nu mai există niciun fel de stoc pentru jucătorii medii spre mari - CrisTim este un jucător mediu spre mare în Europa la nivel de producţie şi în momentul acela a început panica. Şi de aici marile probleme: e o inflaţie în România de 4,2%, ce facem cu costul, îl transferăm către consumator? (...) Acum, preţul de achiziţie la materia primă este cu 80% mai mare faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, iar preţul produselor la raft a crescut cu 4%. Şi la acest preţ mai mare cu 80% decât anul trecut nu găsim materie primă în Europa. Asta e problema! Şi nu numai noi nu găsim, ci toţi jucătorii (producătorii de mezeluri - n. r.)", a explicat reprezentantul CrisTim

Sursă: Agerpres
×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close