Antena 3 CNN Actualitate Mihai Craiu ne învață cum să facem manevrele de prim ajutor în caz de înec cu mâncare: ”Zgâlțâim copilul? Incepem să țipăm?”

Mihai Craiu ne învață cum să facem manevrele de prim ajutor în caz de înec cu mâncare: ”Zgâlțâim copilul? Incepem să țipăm?”

Părinții se întreabă ce trebuie făcut în caz că al lor copil se îneacă acasă, cu mâncare. Pediatrul Mihai Craiu ne exemplifică tot ce e necesar să știm în cazul unui astfel de accident nefericit.

Mihai Craiu ne învață cum să facem manevrele de prim ajutor în caz de înec cu mâncare: ”Zgâlțâim copilul? Incepem să țipăm?”
de Andreea Cigolea    |    24 Feb 2021   •   10:37

Tot din ciclul manevrelor de Prim Ajutor. Una din cele mai frecvente întrebări pe care au pus-o părinții ce au văzut manevra de dezobstrucție a căii aeriene la sugar a fost "ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție si copilul devine inconștient și inert?"

Reacțiile sunt diferite. Variante posibile: Ni se face rău și nouă/leșinăm? Stăm și așteptăm salvarea? Zgâlțâim copilul? Incepem să țipăm? Căutăm ajutor la vecini lăsând copilul pe pat? Etc

In mod ideal trebuie să facem astfel:

1. Strigăm după ajutor - chiar dacă vine o persoană aparent nepotrivită (copil mic, persoană foarte vârstnică, altă persoană speriată) aceasta poate fi utilă. Ea poate fi rugată să cheme un adult în ajutor sau să sune la 112, dacă are un telefon mobil si dacă se poate concentra la această acțiune.

2. Plasăm copilul pe un plan dur (masă de înfășat sau direct pe podea). Nu lăsăm copilul în carucior, scoică de transport sau în pat moale, cu perna sub cap!

3. Deschidem calea aeriană, plasând o mână pe frunte și cealaltă sub relieful osos al bărbiei. Ne uităm în gură și, DACĂ vedem corpul străin, îl scoatem, dacă nu vedem nimic, NU băgăm degetul în gâtul copilului, orbește. Putem agrava obstrucția.

4. Incercăm să suflăm lent și adânc (1-1,5 secunde) acoperind cu gura noastră nasul și gura sugarului. Suflăm blând, cât să se ridice ușor pieptul acestuia. Dacă nu apar deloc semne de viață (mișcări, tuse sau plâns) trecem la masaj cardiac.

5. Masajul cardiac se face la sugar cum se vede in acest video. Masajul pune sângele în mișcare și, DACĂ facem cum trebuie manevra, el poate ajunge și la creier. Astfel câștigăm câteva minute până vine SMURDul. Dacă nu facem nimic copilul poate rămăne cu sechele neurologice sau poate muri.

NOTA - noi la Urgențe INSMC ne antrenam periodic folosind manechine de simulare foarte avansate, care ne arată cât de bine punem în practică Protocoalele ERC. In acest mod se obțin cele mai bune abilitați iar pacienții au șanse optime de supraviețuire.

VIDEO AICI

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close