Antena 3 CNN Actualitate El este Mihai, tânărul cu sindrom Down care știe tot Noul Testament și Psalmii pe de rost. A fost admis la Facultatea de Teologie

El este Mihai, tânărul cu sindrom Down care știe tot Noul Testament și Psalmii pe de rost. A fost admis la Facultatea de Teologie

Mihai Mocean este un tânăr de 23 de ani, care suferă de sindromul Down. În ciuda condiției de sănătate, Mihai a obținut media 6,83 la Bacalaureat în anul 2013, iar anul acesta a fost admis ca student la buget la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Departamentul Oradea, urmând să înceapă cursurile în octombrie.

El este Mihai, tânărul cu sindrom Down care știe tot Noul Testament și Psalmii pe de rost. A fost admis la Facultatea de Teologie
Sursa foto: monitorulcj.ro
de Laura Dinu    |    29 Aug 2022   •   11:53

Problema medicală cu care s-a născut Mihai nu l-a împiedicat să încerce să ducă o viață cât mai normală.  

Maria Mocean, mama lui Mihai, susține că fiul ei are o memorie fantastică, pe care o consideră un dar de la Dumnezeu. Dovadă stă chiar faptul că tânărul a reușit să învețe tot Noul Testament, dar și cei 150 de Psalmi, pe de rost.  

”A fost foarte bine în primii doi ani de școală, clasele a I-a și a II-a, a avut două învățătoare de excepție și era aplaudat de fiecare dată când răspundea. 

Apoi s-au schimbat învățătoarele şi am trecut printr-o luptă continuă. În anii de gimnaziu, Mihai a învățat să citească și se punea sub mese, în pauze, și își lua o carte de rugăciuni și citea. Clasa a V-a a terminat-o cu medie peste 8 și a primit şi o mențiune la Biologie. Îi plăcea foarte mult religia și când mergea la școală până în clasa a VIII-a, pe drum, la plecare și întoarcere, recita psalmii. La 12 ani știa toţi psalmii pe de rost, sunt 150 de psalmi, e o carte. Acum știe tot Noul Testament, din Evanghelii, Paraclisul Maicii Domnului, știe toate ceremoniile religioase pe de rost. La biserică teologii vin cu cărțile, el știe slujba din cap”, povestește mama lui Mihai, potrivit monitorulcj.ro

Clasele a IX-a şi a X-a le-a urmat la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu”, după care a continuat următoarele două clase, a XI-a şi a XII-a la Liceul Teologic Adventist ”Maranatha”. 

”Dorința lui Mihai de a reuși, de a răzbi, cred că a venit de la mine, l-am tras și m-am luptat pentru el. Iar în ceea ce privește credința lui în Dumnezeu cred că s-a născut cu acest har, iar eu doar i l-am întreținut”, a menționat Maria Mocean. 

După 12 ani de școală, în 2013, Mihai Mocean a obținut media 6,83 la examenul de Bacalaureat. A fost chiar premiat de Primăria Cluj-Napoca pentru rezultat, tânărul spunând la acea vreme că vrea să urmeze Facultatea de Teologie și să devină preot. 

De atunci, Mihai nu a stat degeaba. A urmat un curs de tehnician maseur, dar și unul de lucrător în comerț, a practicat înotul și a încercat să își găsească un rost în viață. Religia i-a rămas însă în suflet, de anul trecut fiind acceptat la Parohia Greco-Catolică ”Coborârea Spiritul Sfânt” din cartierul Mănăştur, unde cântă în strană și dă răspunsuri preoților în cadrul slujbelor religioase. 

Părintele vicar Mihai Kiss din cadrul parohiei a confirmat faptul că Mihai cunoaște pe de rost Sfânta Liturghie, psalmii şi rugăciuni din Sfânta Scriptură. 

”E darul pe care îl are, Dumnezeu ia într-o parte, dar suplinește în alta. Mă bucur pentru drumul pe care merge, aproape de biserică”, a adăugat preotul. 

Dar Mihai nu s-a oprit aici. Anul acesta, în sesiunea din iulie, a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB, Departamentul Oradea, unde a fost admis cu media 7,91, la specializarea Teologie greco-catolică pastorală, pe loc bugetat. La media generală a contat media de Bacalaureat, dar şi nota de la interviul susținut la Oradea. 

”Am învățat foarte mult să ajung până aici, nimic nu e ușor, nimic nu se face fără muncă. Sunt foarte bucuros de acest rezultat, este o mare realizare. E un pas de început. Am vrut să fac Teologia ca să aprofundez cuvântul lui Dumnezeu, să fiu un exemplu pentru cei din jurul meu, să îl preamăresc pe Dumnezeu și să Îl fac cunoscut lumii”, a spus Mihai Mocean. 

×
Subiecte în articol: Mihai Mocean sindrom down
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close