Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii aşteaptă de la "Cantacuzino" soluţii pentru a relua producţia de vaccinuri

Ministerul Sănătăţii aşteaptă de la "Cantacuzino" soluţii pentru a relua producţia de vaccinuri

Ministerul Sănătăţii aşteaptă de la "Cantacuzino" soluţii pentru a relua producţia de vaccinuri
Sursa foto: vaccinuri
21 Feb 2010   •   19:56

Ministerul Sănătăţii (MS) aşteaptă, luni, de la conducerea Institutului "Cantacuzino" planul de măsuri care să permită obţinerea autorizaţiei de fabricaţie şi reluarea producţiei de vaccinuri, document care trebuie să fie agreat de către Agenţia Naţională a Medicamentului, scrie Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat, în urmă cu o săptămâna trecută conducerilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului "Cantacuzino" soluţii rapide pentru reluarea producţiei de vaccin la nivel naţional, dar şi mai multă responsabilitate în gestionarea situaţiei create.

Acesta a înaintat respectiva cerere după ce directorul Institutului "Cantacuzino", Radu Iordăchel, a transmis că Agenţia Naţională a Medicamentului a retras, în 8 februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile şi a vaccinurilor, pentru că a expirat autorizaţia GMP (bune practici de fabricaţie).

Conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului trebuie să programeze, în regim de urgenţă, până la sfârşitul lunii martie, inspecţia pentru acordarea avizelor necesare, pentru ca, la începutul lunii aprilie, producţia de vaccinuri la Institutul "Cantacuzino" să se reia.

"În orice ţară, producerea vaccinurilor şi a produselor injectabile reprezintă o problemă de strategie naţională. Este nevoie de o mai mare seriozitate din partea dumneavoastră în ceea ce priveşte tratarea acestui subiect şi vă atrag atenţia că nerespectarea termenelor stabilite astăzi va duce la sancţiuni", spune ministrul Sănătăţii în întâlnirea cu oficialii celor două instituţii, după ce producţia de vaccinuri s-a oprit.
Mai mult, Cseke Attila preciza de curând, la Arad, că vaccinurile produse în prezent de Institutul "Cantacuzino" corespund normelor naţionale şi internaţionale de calitate.

Institutul Naţional de Cercetare -Dezvoltare "Cantacuzino" se află acum în perioada de reautorizare a ariei de producţie.

Imunizările din cadrul programului naţional de vaccinare cu produsele realizate de Institutul "Cantacuzino" vor fi reluate după ce se va obţine din nou autorizaţia de fabricaţie, scadentă în această perioadă, transmite Ministerul Sănătăţii.

Restul campaniilor de imunizare din calendarul naţional de vaccinare nu vor fi afectate de sistarea producţiei de vaccinuri la Institutul "Cantacuzino", pentru că sunt utilizate produse realizarea de companii străine.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii precizează că acum există un stoc suficient de vaccin gripal pandemic pentru continuarea imunizărilor, iar fabricarea vaccinului BCG va fi reluată în luna aprilie.

Stoparea vaccinării împotriva tuberculozei până în aprilie nu va aduce prejudicii nou-născuţilor, pentru că acest tip de vaccinare se poate eface până la 10 luni, ca urmare toţi copiii care sunt nevaccinaţi vor fi imunizaţi atunci când va fi pusă pe piaţă noua producţie, mai spune ministerul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: vaccin solutii Ministerul Sănătății
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close