Antena 3 CNN Actualitate Mitropoliţii Daniel şi Teofan, posibili succesori ai lui Teoctist

Mitropoliţii Daniel şi Teofan, posibili succesori ai lui Teoctist

Mitropoliţii Daniel şi Teofan, posibili succesori ai lui Teoctist
01 Aug 2007   •   12:23

Au început deja speculaţiile referitoare la succesorul patriarhului Teoctist. Presa îi dă ca favoriţi pe Preasfinţitul Daniel, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi pe Teofan, mitropolitul Olteniei. Cei doi ar reprezenta două direcţii din Biserică - cea modernistă, a lui Daniel şi cea tradiţionalistă, a lui Teofan. Potrivit ziarului ?Cotidianul?, favoriţi pentru scaunul patriarhal ar fi mitropolitul Daniel al Moldovei, văzut ca un modernist şi Teofan al Olteniei, perceput ca un tradiţionalist.

În ceea ce îl priveşte pe Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, acesta este privit mai mult ca un arbitru al luptei dintre cei doi, şi nu ca un posibil contracandidat. Unul dintre motive ar fi atât vârsta, cât şi problemele de sănătate.

Prea Sfinţitul Daniel, pe numele său de mirean Dan-Ilie Ciobotea, are 56 de ani s-a născut în localitatea Dobreşti din judetul Timiş. Este licenţiat al Facultăţii teologice din Sibiu şi a făcut studii post-universitare la Strasbourg şi Freiburg. Are două doctorate în teologie. Între 1980 şi 1988 a fost profesor la Institutul Ecumenic Bossey din Elveţia, unde a fost şi director adjunct din 1986. În 1987, a devenit călugăr la Mănăstirea Sihăstria, cu numele de Daniel. Din 1988 a deţinut funcţia de consilier patriarhal pentru ecumenism, iar din martie 1990 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Dupa câteva luni, a fost ales mitropolit al Moldovei.

Reprezentantul tradiţionalismului, Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, are 48 de ani şi este din localitatea Corbi, judeţul Argeş. Licenţiat al Facultăţii de Teologie din Bucureşti în 1984, a devenit doctor în teologie în 1990 la Institutul Teologic Saint-Serge din Paris. A intrat în monahism în 1984, la Schitul Craşna din judeţul Prahova, primind numele de Teofan. Între 1990 şi 1993 a fost secretarul Cabinetului Patriarhal. A devenit episcop-vicar patriarhal în 1991 şi secretar al Sfântului Sinod în 1994. Din anul 2000, după moartea Înalt Prea Sfinţiei Sale Nestor Vornicescu, a devenit arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei. A fost unul dintre ierarhii apropiaţi de Preafericitul Teoctist.

Analiştii spun că un aspect hotărâtor în alegerea viitorului Patriarh va fi atitudinea mai conservatoare sau mai deschisă cu care candidaţii vor privi dogmele Bisericii.

PELERINAJUL CONTINUĂ LA PATRIARHIA ROMÂNĂ  
Citiţi şi NUMIREA NOULUI PATRIARH POATE FI INFLUENŢATĂ POLITIC
Citiţi şi BARTOLOMEU I AL CONSTANTINOPOLULUI VA OFICIA SLUJBA DE ÎNHUMARE A PATRIARHULUI TEOCTIST

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo imediată cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii!
x close