Antena 3 CNN Actualitate Motivare ICCJ în cazul "Caltaboşul": Deşi n-a fost văzut un plic cu bani, nu înseamnă că Remeş nu l-a primit

Motivare ICCJ în cazul "Caltaboşul": Deşi n-a fost văzut un plic cu bani, nu înseamnă că Remeş nu l-a primit

de M.Z.    |    30 Sep 2013   •   21:39
ICCJ notează, în motivarea deciziei definitive de menţinere a condamnărilor din dosarul "Caltaboşul", că deşi nu a fost văzut pe înregistrare un plic cu bani, nu înseamnă că Decebal Traian Remeş nu l-a primit, date fiind "măsurile de precauţie" luate de acesta şi de Ioan Avram Mureşan.

"Chiar dacă în înregistrarea audio-video din 23 septembrie 2007, realizată la terasa Restaurantului nu se vizualizează plicul cu bani în materialitatea sa, aceasta nu înseamnă că inculpatul Remeş Decebal Traian nu l-a primit, având în vedere comportamentul specific al persoanelor care săvârşesc astfel de infracţiuni, măsurile de precauţie pe care şi le iau inculpaţii, prudenţa manifestată de inculpatul Mureşan loan la întâlnirea cu Remeş Decebal Traian, aspect ce rezultă din discuţia purtată de aceştia în momentul în care s-au întâlnit şi ulterior", se arată în documentul citat, informează Mediafax.
 
Astfel, judecătorii au decis să menţină decizia instanţei inferioare, aplicând celor doi inculpaţi pedepse orientate spre minimul special prevăzut de lege, cu executare în regim de detenţie.
 
Conform documentului citat, din examinarea probelor strânse în cursul urmăririi penale, rezultă faptul că Ioan Avram Mureşan l-a ajutat pe Gheorghe Ciorbă sa îi trimită lui Decebal Traian Remeş 15.000 de euro, pentru a-l determina să atribuie mai multe licitaţii unei firme.
 
"În acest sens, a stabilit o întâlnire cu inculpatul Remeş Decebal Traian la data de 20 septembrie 2007, comunicându-i telefonic acestuia din urmă că şi că are o . Dat fiind că inculpatul Remeş Decebal Traian i-a comunicat că poate fi găsit, inculpatul Muresan Ioan s-a prezentat la data de 22 septembrie 2007, într-o zi de sâmbătă, la domiciliul inculpatului Ciorbă Gheorghe, din Baia Mare, comuna Firiza, pentru a-l ajuta pe acesta să pregătească plicul cu bani care urma să fie remis inculpatului Remeş Traian", se arată în motivare.
 
Magistraţii mai spun că, în decizia de menţinere a condamnărilor, s-a ţinut cont de faptul ca Ioan Avram Mureşan a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare, tot pentru corupţie. 
 
Pe 25 februarie, completul de cinci judecător al instanţei supreme a decis definitiv condamnarea lui Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Caltaboşul". Instanţa a menţinut astfel condamnarea lui Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare dispusă în 14 februarie 2012 de un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, denunţătorul acestora, Gheorghe Ciorbă, rămâne cu condamnarea la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare dispusă prin sentinţa din 14 februarie 2012.
 
Ioan Avram Mureşan se află în închisoare din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de detenţie într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.
 
În dosarul "Caltaboşul", Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă.
 
Conform rechizitoriului procurorilor DNA, pe 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, funcţie deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan. Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea, mai arătau procurorii.
 
Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imagini din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan. 

Informaţiile au fost prezentate luni, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.
 
 
 
 

×
Subiecte în articol: Decebal Traian Remes Subiectiv
Parteneri
Ce faci când expiră cardul de sănătate? Valabilitatea lui a fost prelungită în pandemie
x close