Antena 3 CNN Actualitate Natalitatea din România, la minimul ultimilor 134 de ani. În perioada pandemiei s-au născut cei mai puțini copii

Natalitatea din România, la minimul ultimilor 134 de ani. În perioada pandemiei s-au născut cei mai puțini copii

Natalitatea a scăzut semnificativ în România. În primele 11 luni ale anului trecut au fost aduși pe lume aproape 158.000 de bebeluși. Acest lucru este şi din cauza sprijinului redus oferit de stat, părinţilor.

Natalitatea din România, la minimul ultimilor 134 de ani. În perioada pandemiei s-au născut cei mai puțini copii
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
de Ştefan Petrică    |    17 Ian 2023   •   10:19

În perioada pandemiei, în România s-au născut cei mai puțini copii din 1930 până în prezent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Contextul pandemic, economic, schimbarea priorităților, toate acestea se pare că au dus la aceste date negative pentru România.

Legislația nu încurajează tinerii, în special pe cei cu venituri medii, iar statul vine cu măsuri controversate.

Este vorba de deducerea acordată recent de 100 de lei, prin care părinții care au copii înscriși la o formă de învățământ, primesc, de fapt doar 10 lei, după aplicarea impozitelor.

În primul an după revoluție, în România s-au născut aproape 315.000 de copii. 32 de ani mai târziu natalitatea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani.

O altă problemă cu care se confruntă România, este procesul de îmbătrânire demografică care s-a adâncit, față de acum un deceniu. În timp ce numărul tinerilor a scăzut, cel al vârstnicilor a crescut cu aproape jumătate de milion de persoane.

În aceste condiții, cheltuielile cu sănătatea și pensiile vor fi tot mai mari în anii următori și vor pune o presiune uriașă pe buget.

×
Subiecte în articol: natalitate nou nascuti
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close