Antena 3 CNN Actualitate Ne aşteaptă un weekend de foc şi furtuni violente

Ne aşteaptă un weekend de foc şi furtuni violente

Ne aşteaptă un weekend de foc şi furtuni violente
22 Iun 2007   •   07:13

Avertizare de la meteorologi! Caniculă şi furtuni sâmbătă şi duminică. Temperaturi care vor ajunge până la 38 de grade în sudul ţării, mai precis în Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. Indicele temperatură - umezeală va atinge şi va depăşi pragul critic de 80. Starea de disconfort termic se va menţine şi noaptea când temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade în zonele de câmpie. Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează, de asemenea, că în cursul zilei de sâmbătă, în majoritatea zonelor ţării, vântul va bate cu putere, cu aspect de vijelie. Vor fi tunete şi fulgere şi, izolat, ploi torenţiale. Alţi trei români au murit în ultimele 24 de ore din cauza caniculei. Numărul victimelor se ridică acum la 22.

Temperatura maximă oficială -35 de grade. Pe stradă însă termometrele parcă au înebunit. 50 de grade Celsius în miezul zilei. Mai cald ca joi chiar dacă a bătut vântul. Atât de cald încât nu se putea merge prin soare. În piaţe a fost cel mai rău. Din cauza acoperişului din plastic şi a pereţilor din tablă, aerul a fost irespirabil.

Atmosferă sufocantă şi în instituţiile care lucrează cu publicul. Oamenii au suportat temperaturi de peste 36 de grade numai ca să-şi plătească o taxă sau un impozit. După o oră de stat pe la ghişee, mulţi abia se mai ţineau pe picioare când au ieşit afară, în soare.

În doar 24 de ore aproape 6500 de români au sunat la 112. În Capitală peste 900 au cerut ajutorul medicilor. 80 s-au prăbuşit în stradă. În parcul Herăstrău-o femeie de 47 de ani a căzut secerată de căldură. La Arad canicula a mai făcut o victimă. Un bărbat de 54 de ani a făcut infarct din cauza cădurii. Iar în Olteniţa un copil de 14 ani a murit înecat.

Cel mai cald a fost la Focşani şi Slobozia - 35 de grade, potrivit meteorologilor. Ministrul Internelor a cerut autorităţilor locale să funcţioneze cu program normal de lucru sâmbătă şi duminică. În 7 judeţe pompierii se ocupă de alimentarea cu apă a populaţiei.

În următoarele zile avertizarea cod galben ar putea deveni cod portocaliu pentru 3 judeţe: Teleorman, Giurgiu şi Dolj, unde temperaturile se vor apropia de 40 de grade.

Reprezentanţii Ministerului Mediului avertizează că şi săptămâna viitoare ar putea fi dominată de temperaturi mult peste medie şi este posibil să apară o nouă avertizare meteo. Autorităţile au dispus măsuri speciale, din cauza căldurii. Prefecturile vor fi în alertă în acest weekend, iar pompierii vor fi pregătiţi să intervină în cazul în care va fi nevoie să ducă apă în localităţile afectate de secetă.

Şi în agricultură, autorităţile încearcă să salveze ce se mai poate. Agricultorii care şi-au asigurat culturile împotriva calamităţilor vor primi bani de la Guvern ? 70% din totalul pagubelor. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a anunţat că situaţia în agricultură nu este atât de gravă încât să ducă la o scumpire a pâinii. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii îi avertizează pe fermieri să nu mărescă procentele în care culturile sunt afectate pentru că vor fi verificate şi riscă să nu ia nimic şi, de asemenea, să răspundă penal.

AVERTIZARE DE FURTUNI ŞI TEMPERATURI EXTREME PENTRU WEEKEND (PDF)
IMAGINI CU FURTUNA DE NISIP DE PE LITORAL

Antena 3

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close