Antena 3 CNN Actualitate Ne mor pădurile din cauza poluării

Ne mor pădurile din cauza poluării

Ne mor pădurile din cauza poluării
25 Iun 2007   •   10:48

În curând am putea rămâne fără tradiţionalul brad de Crăciun, cel puţin aşa ne avertizează silvicultorii. Specialiţii spun că pădurile din România se usucă din cauza secetei şi a poluării. Experţii din silvicultură spun că pe lângă brazi, acest fenomen a fost observat şi la stejari şi goruni. Secetele succesive şi de durată lungă, poluarea, păşunatul şi exploatarea masei lemnoase abuziv sau folosirea unor utilaje neadecvate sunt principalele cauze ale fenomenului de uscare a pădurilor. Potrivit unui raport realizat de specialiştii în silvicultură din ministerul Agriculturii, în pădurile de stejar şi gorun s-au semnalat uscări tot mai grave a sute de arbori. Din păcate şi pădurile de brad, pin şi molid sunt afectate.

Experţii spun că, în prezent, fenomenul de uscare a copacilor afectează practic toate speciile forestiere caracteristice climatului temperat-continental. Cele mai anormale uscări s-au înregistrat în zonele afectate de poluarea industrială precum Zlatna, Copşa Mică, Bocşa-Crivina, Turceni-Rovinari, Bicaz-Taşca şi Anina. Altă cauză a degradării pădurilor o reprezintă faptul că programele de împădurire nu se fac după studii şi măsurători.

Astfel că, în sudul ţării, dunele de nisip au fost împădurite cu salcâmi, o specie care ridică aciditatea din sol. Experţii spun că pentru a preveni şi diminua deşertificarea şi inundaţiile, România trebuie să ia măsuri de reîmpădurire a cel puţin 40 % din suprafaţa ţării. De altfel, în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, trimis la Bruxelles se prevede faptul că 1,2 miliarde euro vor fi destinaţi tocmai reîmpăduririi, în condiţiile în care doar 1,6 % din păduri au fost regenerate din 1990 până acum.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close