Antena 3 CNN Actualitate Negocierile eșuate de la Onești au durat 6 ore. Psiholog criminalist: S-a pierdut foarte mult timp

Negocierile eșuate de la Onești au durat 6 ore. Psiholog criminalist: S-a pierdut foarte mult timp

Timpul contează foarte mult în intervenții precum cea de la Onești, județul Bacău, pentru că individul care amenință intră în criză de timp. Se negociază cu el și nu este niciodată contrazis, spune psihologul Liviu Chesnoiu, care arată și la s-a pierdut timp prețios.

Negocierile eșuate de la Onești au durat 6 ore. Psiholog criminalist: S-a pierdut foarte mult timp
de Georgiana Adam    |    02 Mar 2021   •   12:12

Cel care a sunat la 112 pentru a da alarma despre ceea ce se întâmplă în apartamentul din Onești a fost chiar Gheorghe Moroșan, bărbatul de 68 de ani, care a ținut ostatici și apoi a ucis cei doi muncitori care renovau apartamentul din care fusese evacuat. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că acest lucru s-a întâmplat în jurul orei 11.00. Intervenția Poliției în interior s-a produs abia în jurul orei 19.00, spun aceleași surse. 

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a explicat cum se face diferenţa între o intervenţie reuşită şi un eşec total, cum s-a întâmplat luni seara.

„La astfel de situaţii, timpul contează foarte mult. S-a pierdut foarte mult timp până a venit cineva de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului. În aceste momente, un om ca acel individ intră în criză de timp. În astfel de situaţii, negociatorul trebuie să vină în secunda doi când se dă alarma. Acest negociator trebuie să aibă pregătire psihologică şi să fie într-o legătură cu acel individ. Acel individ nu trebuie contrazis în niciun fel. Cu proştii şi cu nebunii nu te contrazici”, a declarat Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, conform Aleph News.

Valeriu Şuhan, de la Monitorul Siguranţei Cetăţeanului, a căutat și el explicaţii pentru evenimentul nefericit.

„Încă n-aş putea spune că e vorba de un eşec. Într-adevăr, e o tragedie îngrozitoare, în urma căreia doi oameni au fost ucişi în mod îngrozitor. E adevărat, dramatismul este accentuat de faptul că toată nenoricirea s-a făcut de faţă cu un dispozitiv numeros de poliţie. E un moment foarte dificil pentru poliţie, care va trebui să dea explicaţii în legătură cu acest aspect”, a precizat Valeriu Şuhan.

Doi muncitori care renovau un apartament în Onești, județul Bacău, au fost omorâți, luni seara, de fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Poliția a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ținut cei doi bărbați ostatici, după ce, timp de 6 ore, negocierile dintre agresor și forțele de ordine au eșuat.

Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei decedând pe loc și altul la spitalul din Onești. Agresorul a ajuns și el la spital cu multiple plăgi împușcate în mâini, picioare, abdomen. Soția agresorului a fost reținută, luni seara, acuzată că a fost complicele soțului său.

Ei sunt cei doi muncitori răpiţi şi omorâţi de Gheorghe Moroşan în apartamentul morţii din Oneşti

Silviu Iştoan (38 de ani) şi Dan Patatu (55 de ani) sunt cei doi muncitori răpiţi, legaţi şi apoi omorâţi în timpul luării de ostatici în apartamentul morţii din Oneşti.

Cei doi erau angajaţi ai aceleiaşi firme pentru care a lucrat şi soţia criminalului Gheorghe Moroşan, aceeaşi firmă care a câştigat în instanţă apartamentul soţilor Moroşan, după ce femeia, angajată ca magazioneră, a girat cu casa în cazul în care ar fi dispărut bani din gestiune.

La un moment dat, din firmă au dispărut peste 800.000 de lei, motiv pentru care firma s-a îndreptat împotriva magazionerei şi astfel au câştigat apartamentul.

Imagini de la negocierea dintre poliţişti şi criminalul din Oneşti: "Bă, bag cuţitul ăsta în ei, ascultă-mă ce îţi spun eu!"

Antena 3 a prezentat, în exclusivitate, discuţii din timpul negocierilor dintre poliţişti şi bărbatul din Oneşti care a omorât doi oameni. Agresorul este extrem de nervos şi are diverse cereri către poliţişti. Ei încearcă să-l liniştească, dar fără succes.  Bărbatul din Oneşti continuă să ameninţe că-i va ucide pe cei doi muncitori, lucru pe care l-a şi facut la final. 

Discuţii de la negocieri

Criminal: De 10 ani de zile eu tot am scris. Nu mi-a dat niciun răspuns. Hotărârea judecătorească nu mi-a dat-o nimeni. Nu este. Vă duceţi şi faceţi rost de ea. 

Poliţist: Nu ar fi mai bine să vă liniştiţi...

"Nu mă liniştesc deloc. Ascultă-mă ce îţi spun. De nu-i vezi morţi aici (...). Bă, bag cuţitul ăsta în ei"

Criminal: Nu mă liniştesc deloc. Ascultă-mă ce îţi spun. De nu-i vezi morţi aici (...). Bă, bag cuţitul ăsta în ei, ascultă-mă ce îţi spun eu.

Poliţist: Calmaţi-vă!

Criminal: Nu mă calmez deloc. De zece ani de zile tot sunt calm. De zece ani de zile tot fac la bandiţii din miliţie şi la bandiţii din justiţie. Nu mă abţin deloc. Nişte bandiţi şi un hoţ. Împreună cu comandantul vostru este un bandit şi cel de la Bacău, alt bandit. Un hoţ şi un nenorocit. Ascultă ce-ţi spun! Băi, băieţi! Du-te şi vezi-ţi de treaba ta. Nu stau de vorbă cu tine decât în baza hotărârii judecătoreşti, atât. Eu nu stau cu nimeni de vorbă. Am, stat 10 ani.

×
Subiecte în articol: Onesti
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close