Antena 3 CNN Actualitate Negocierile PSD-PNL, în impas. Marcel Ciolacu refuză propunerea liberalilor

Negocierile PSD-PNL, în impas. Marcel Ciolacu refuză propunerea liberalilor

PSD vrea premier prin rotație, însă Marcel Ciolacu exclude ca Florin Citu să conducă viitorul Executiv. Mai mult, nici varianta cu Nicolae Ciuca premier nu e văzută cu ochi buni de social democrați. In schimb, sunt dispuși să asigure guvernarea prin rotație.

Negocierile PSD-PNL, în impas. Marcel Ciolacu refuză propunerea liberalilor
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    17 Noi 2021   •   12:03

Liderii PSD s-au arătat nemulțumiți de deciziile pe care le-au luat cei din PNL în ședința de aseară, în special de faptul că Florin Cîțu insistă să rămână singura propunere de premier. Aceasta este o nominalizare care nu ar putea fi acceptată de Partidul Social Democrat, având în vedere că PSD a depus o moțiune de cenzură care a trecut și care a dus la demiterea Guvernului condus chiar de Florin Cîțu. 

Liderii PSD așteaptă decizia PNL cu privire la funcția de premier.

Pe de altă parte, PSD merge pe mâna lui Marcel Ciolacu și încearcă să-l impună pe acesta încă de acum, având în vedere neînțelegerile din PNL.

Potrivit unor surse, Klaus Iohannis și-a dat acordul pentru Marcel Ciolacu, dar vrea ca propunerea să fie agreată de toate partidele.

Tot mai multe neînțelegeri între PSD și PNL

Un lucru este cert, nu vom avea guvern în această săptămână. Cel mai devreme ar putea fi învestit săptămâna viitoare.

Negocierile pe programul de guvernare s-au împotmolit la două puncte nevralgice: desființarea SIIJ și banii pentru majorarea pensiilor. Încă o zi in care negocierile pe programul de guvernare au bătut pasul pe loc.

De mai bine de o săptămână PSD si PNL încearcă să își impună punctul de vedere în privința creșterii pensiilor și a desființării SIIJ.

Practic, Ciolacu încearcă să forțeze o creștere cu 11% a pensiilor, dar fără să spună de unde ar veni cele 10 miliarde de lei, care să acopere aceasta creștere.

Cîțu spune că nu sunt bani și își dorește o creștere mai mică și propune ca sursă de finanțare o creștere a redevențelor pe care le încasează România, de la 1,6 miliarde de lei, la peste 2 sau chiar 3 miliarde de lei. Alți bani ar veni din creșterea încasărilor după reforma ANAF. Deci, încă discută și cauta soluții pentru deblocarea negocierilor pe creșterea pensiilor.

Aceleași discuții sunt și pe creșterea alocațiilor. Aici USR cere schimbarea abordării, ca în loc de creștere a alocațiilor, să fie acordate facilități fiscale familiilor.

Desființarea SIIJ este celălalt capitol în divergența din programul de guvernare. Liberalii spun că desființarea SIIJ trebuie făcută și trebuie să apară în programul de guvernare, în timp ce PSD nu este deloc de acord cu desființarea SIIJ ci mai mult cu o transformare a ei. Nici aici, după aproape o săptămână de când caută soluții, discuțiile nu au avansat.

Astăzi se reiau discuțiile politice între conducerile celor trei partide și speră să încheie programul de guvernare și programul politic al alianței.

 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close