Antena 3 CNN Actualitate Nevăzător în România. Un orb, înşelat de un taximetrist de trei ori în zece minute (VIDEO)

Nevăzător în România. Un orb, înşelat de un taximetrist de trei ori în zece minute (VIDEO)

Nevăzător în România. Un orb, înşelat de un taximetrist de trei ori în zece minute (VIDEO)
Sursa foto: Taximetrist
06 Iun 2009   •   19:26

Ce fel de suflet să ai, ca să profiţi, de un om cu handicap? E ca şi cum i-ai pune piedică, unui bătrân, pe scări, şi l-ai întreba, de ce a căzut. Aşa a făcut şi un taximetrist din Capitală, care a păcălit un orb, de trei ori, în numai zece minute. Numai că orbul nu era orb, iar taximetristul a fost filmat, cu o cameră ascunsă.

Personajul nostru, care se preface a fi orb, are nevoie de transport din Gara de Nord până la Spitalul Polizu. El îl întreabă întâi pe taximetrist preţul aproximativ al cursei. ?Cam 20 de lei?, răspunde acesta. Aceasta a fost şi prima minciună. Spitalul e la mai puţin de un kilometru, iar cursa nu ar trebui să facă mai mult de trei lei.

Clientul continuă discuţia cu taximetristul şi îi spune că nu are decât o bancnotă de 50 de lei, deşi, în realitate, bancnota pe care o înmânează taximetristului este una de 100 de lei. Când să îi dea restul la cei 50 de lei declaraţi de client, nicidecum la cei 100 pe care i-a primit în realitate, taximetristul se lăcomeşte din nou şi îi mai ia cinci lei în plus faţă de suma negociată iniţial.

Să fie sigur că nu pierde banii, taximetristul coboară pentru câteva momente din maşină şi schimbă bancnota de 100 de lei în două de 50, înainte de a pleca în cursă, după care porneşte maşina şi râde. Ştie că nu-l poate vedea clientul. Doar e orb. Insistă însă să pară că-i pasă. Cu 75 de lei în buzunar, bani furaţi la propriu, taximetristul face pe milostivul în continuare. ?Şi dumneavoastră sunteţi tot un om, şi noi tot oameni suntem?, spune el. ?Şi mai ales că vă vedem aşa, trebuie să avem grijă?.

Maşina ajunge în mai puţin de cinci minute la destinaţie, unde şoferul a fost luat de întrebări de reporterii Antenei 1. El spune că clientul orb i-a plătit cursa, recunoaşte că i-a luat acestuia 25 de lei, dar minte din nou şi spune că clientul i-a înmânat o bancnotă de 50 de lei. Chiar şi prins, taximetristul nu admite nicio clipă că l-a furat pe bietul om.

Când şi-a dat seama că a fost prins şi nu mai are cum să se ascundă, taximetristul îşi întoarce buzunarele pe dos şi sare la bătaie. Nici în ultimul ceas nu a vrut să recunoască furtul.

Reporterii Antenei 1 au încercat acelaşi experiment şi cu un pieţar, un ţăran care vindea fructe. Omul a fost cinstit, nu pentru că l-ar fi văzut ceilalţi clienţi, ci pentru că aşa trebuie. ?E păcat să păcăleşti omul. Sunt oameni care fac din astea şi pierd mai mult. E păcat de munca omului?, a spus el.

România are peste 40.000 de nevăzători. Acest experiment a demonstrat că aceşti oameni trăiesc într-o lume nesigură, cu mulţi profitori.



Observator

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close