Antena 3 CNN Actualitate Nicolae Ionel Ciucă este noul şef al Statului Major General. Klaus Iohannis şi Victor Ponta, prezenţi la ceremonia de învestitură

Nicolae Ionel Ciucă este noul şef al Statului Major General. Klaus Iohannis şi Victor Ponta, prezenţi la ceremonia de învestitură

Nicolae Ionel Ciucă este noul şef al Statului Major General. Klaus Iohannis şi Victor Ponta, prezenţi la ceremonia de învestitură
06 Ian 2015   •   14:19
UPDATE 14.10 - Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la ceremonia de învestitură noului şef al Statului Major General, general-locotenentul cu trei stele Nicolae-Ionel Ciucă.

La ceremonie este prezent şi premierul Victor Ponta

DECLARAŢIA preşedintelui României, Klaus Iohannis

Cine este Nicolae Ionel Ciucă - Cariera militară
Statul Major General va avea, începând de astăzi un nou conducător. General-locotenent Nicolae Ionel Ciucă va fi învestit în funcţia de şef al armatei, după ce luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcţie.

Nicolae Ciucă a fost până acum locţiitorul şefului Statului Major General şi este primul comandant care a condus efectiv în luptă militari români, după al Doilea Război Mondial.

Generalul Ciucă este şi unul dintre militarii de carieră care au deschis două parade de Ziua Naţională a României.

Generalul Nicolae Ciucă a ajuns în Irak cu drapelul de luptă în 2004, iar în noaptea de 14 spre 15 mai a fost implicat direct în lupta de la Nassiryiah, când colegii italieni au solicitat sprijinul militarilor români pentru a mentine flancul de est al oraşului şi podul peste Eufrat.

A fost comandantul "Scorpionilor roşii" şi a participat în teatrele de operatiuni din: Angola, Afganistan, Irak, Kosovo şi Bosnia. Între 2001 şi 2004 s-a aflat la comanda Batalionului 26 Infanterie, batalion pe care l-a şi condus în prima misiune din Afghanistan, care a avut o importanţă esenţială pentru intrarea României în NATO.

A fost comandantul Paradei de 1 Decembrie doi ani la rând şi este poreclit "generalul deşertului".

La numai 48 de ani, noul Şef al Statului Major a fost decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Cavaler, cu Semnul Onorific în Serviciul Patriei, a primit Medalia ONU pentru misiunea UNAVE III, dar şi Emblema de onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

Nicolae Ciucă este absolvent al Liceului Militar „Tudor Vladimirescu" din  Craiova şi a Şcoalii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu" din Sibiu. Începând cu 1 decembrie 2014 Nicolae Ciucă a fost înaintat la gradul de general-locotenent.



×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close