Antena 3 CNN Actualitate Nikolai Antoshkin, eroul care a supraviețuit dezastrului de la Cernobîl, a murit răpus de COVID-19

Nikolai Antoshkin, eroul care a supraviețuit dezastrului de la Cernobîl, a murit răpus de COVID-19

Generalul Nikolai Antoshkin, unul dintre oamenii care au ajutat la oprirea dezastrului de la Cernobîl, era internat în spital cu Covid-19. Din păcate, starea de sănătate s-a înrăutăţit şi Antoshkin s-a stins din viaţă la 78 de ani.

Nikolai Antoshkin, eroul care a supraviețuit dezastrului de la Cernobîl, a murit răpus de COVID-19
de Claudia Popovici    |    18 Ian 2021   •   20:55

Generalul Nikolai Antoshkin a coordonat echipele de lichidare a dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl. Reactorul nr. 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev, în Ucraina, a explodat la 26 aprilie 1986, aruncând radiații în atmosferă și amenințând că va emite mult mai mult pe măsură ce un incendiu arunca în miezul reactorului deschis, răspândind fum radioactiv.

Înfruntând riscuri enorme, Nikolai Antoshkin şi echipele de intervenţie au fost expuşi radiaţiilor, însă și-au revenit, devenind eroi veneraţi în întreaga Rusie.

A supraviețuit radiațiilor, dar a murit din cauza COVID-19

Nikolai Antoshkin a murit după o "boală dificilă”, potrivit unei declarații a lui Vyacheslav Volodin, președintele Parlamentului rus, unde generalul Antoshkin era deputat pentru partidul de guvernământ, Rusia Unită, din 2014. Serghei Neverov, șeful fracțiunii partidului în Parlament, a declarat că generalul a fost internat în spital cu Covid-19, notează nytimes.com

Nikolai Timofeyevich Antoshkin s-a născut pe 19 decembrie 1942, într-un sat din regiunea Bashkortostan din sudul Munților Ural, conform unei biografii oficiale. A fost înrolat în armată la 19 ani și ales pentru școala de zbor.

A luptat în mai multe războaie din țara sa, inclusiv invazia Cehoslovaciei în 1968, războiul de frontieră cu China în 1969 și în Afganistan în 1979, conform biografiei, publicată de RIA, presa de stat.

Ca recunoaștere a riscurilor extraordinare la care s-a expus Nikolai Antoshkin și-a câștigat cele mai mari onoruri, inclusiv premiul Eroul Uniunii Sovietice, pentru zborurile peste Cernobâl.

"Riscându-și propria viață, el a salvat viețile altora", a precizat în declarația sa Volodin, președintele Parlamentului.

 

×
Subiecte în articol: Nikolai Antoshkin COVID-19
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close