Antena 3 CNN Actualitate Nitraţii depozitaţi lângă fântâni, sursă de poluare cu azot în România

Nitraţii depozitaţi lângă fântâni, sursă de poluare cu azot în România

Nitraţii depozitaţi lângă fântâni, sursă de poluare cu azot în România
Sursa foto: Foto: casesigradini.ro
11 Apr 2011   •   17:48

Poluarea cu azot reprezintă o problemă costisitoare la nivel european, scoţând din buzunarul fiecărui cetăţean în jur de 650 de euro anual, din cauza contaminării apei, climatului, sănătăţii şi faunei sălbatice, informează Green Report.

În România, o cauză a poluării cu azot o reprezintă depozitarea necorespunzătoare a nitraţilor, mai ales în apropierea fântânilor, de unde ajung ulterior în sol.

„Nitraţii proveniţi din cursurile agricole au o influenţă foarte mare în intravilan, unde din cauza neglijenţei în privinţa locului unde se depozitează gunoaiele, adică lângă fântâni, sau în amonte faţă de fântâni, sunt infilitraţii în pânza freatică, care se văd apoi în câmp. În 80% dintre fântâni concentraţiile de nitraţi din apă depăşesc cu mult limita maximă admisă”, a precizat dr.Cătălin Simota, directorul ştiinţific al Insititutului de Cercetări pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului Bucureşti (ICPA).

Poluarea cu azot duce la apariţia afecţiunilor respiratorii precum astmul sau cancerul şi reduce speranţa de viaţă în Europa cu şase luni. Citeşte mai mult AICI.

×
Subiecte în articol: poluare România
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close