Antena 3 CNN Actualitate Nou proiect în sprijinul datornicilor

Nou proiect în sprijinul datornicilor

Nou proiect în sprijinul datornicilor
22 Mai 2015   •   12:00

Românii care nu-şi mai permit să plătească ratele ar putea avea la dispoziţie o nouă soluţie. 156 de parlamentari au depus un proiect de lege, care prevede că datornicii pot scăpa definitiv de credit dacă cedează băncii dreptul de proprietate asupra casei lor. Iniţiatorii legii spun că această soluţie ar fi mult mai simplă şi mai rapidă decât cea prevăzută de legea insolvenţei personale.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii, a explicat că proiectul introduce "principiul echităţii", din acesta având câştig şi banca şi clienţii. Zamfir susţine că procedura propusă de el şi de ceilalţi parlamentari poate fi mult mai simplă şi mai rapidă decât toate celelalte instrumente avute în acest moment la dispoziţie, atât de bănci, cât şi de debitori.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a arătat că actul normativ se înscrie în aria drepturilor consumatorilor şi ţine cont de toate directivele Uniunii Europene în domeniu.

Piperea a mai explicat că, de pe urma acestei legi, ar beneficia şi băncile. Marea problemă a acestora o reprezintă creditele neperformante pe care le vând cu pierderi de 90%, iar dacă s-a aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi redusă la jumătate. Cel mai important însă, principalii beneficiari ar cei aproape un milion de români care figurează în evidenţele Biroului de Credite, dintre care 200 de mii au credite cu ipotecă. 

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close