Antena 3 CNN Actualitate Noul cod al muncii, criticat de sindicate şi patronate

Noul cod al muncii, criticat de sindicate şi patronate

Noul cod al muncii, criticat de sindicate şi patronate
Sursa foto: Foto: sfin.ro
15 Dec 2010   •   11:38

Un nou cod al muncii nou a fost lansat în dezbatere de reprezentanţii Minsterului Muncii! Sindicatele şi o mare parte a confederaţiilor patronale spun că legea nu trebuie modificată în acest moment, întrucât nu este o prioritate. In plus, noile prevederi nu sunt in favoarea angajatului.

Proiectul aduce noutăţi. De exemplu, perioade de probă mai mari. Până acum acestea erau de cel mult 30 de zile pentru functiile de execuţie şi 90 de zile pentru cele de conducere.

Noul cod creşte perioadele de probă la 45 respectiv 120 de zile. sindicalistii spun ca acest articol va da posibilitatea unor patroni sa angajeze doar de proba.

Mai ales că proiectul de modificare elimina interdicţia privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelaşi post.

Şi nici dacă şi dă demisia angajatul nu va scăpa atat de uşor. Dacă acum preavizul este de maximum 15 zile pentru functii de executie si 30 pt cele de conducere, in noua legislaţie angajatul trebuie să stea în preaviz 20 de zile, respectiv 40, lucrătoare şi nu calendaristice.

Noul cod dă posibilitatea patronilor să ţină mai mult timp angajaţii cu contracte pe perioad determinat. Termenul a fost prelungit de la 2 la 3 ani şi poate fi rennoit de mai multe ori.Şi concedierile vor fi făcute mult mai simplu, de fapt o parte dintre patroni se plîng ca in acest moment legislatia este atat de rigida incat nici angajatii lenesi nu pot fi dati afara.

Pe viitor patronul poate face concedieri fara un motiv anume, fara acordul angajatului , printr o simpla notificare scrisă. De asemenea patronul poate anhaja imediat ce a dat afara pe motiv ca s a desfiintat postul de ex, acum nu poate face angajari timp de 9 luni.Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Însă şi aiic legea dă liber la exceptii. Orele suplimentare nu vor fi neapărart si platite pentru că proiectul spune că Munca suplimentară se compensează prin ore libere.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Muncii, pâna în 20 decembrie.


Nou cod al muncii, în defavoarea angajatului


×
Parteneri
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul
x close