Antena 3 CNN Actualitate Nu-i ignora! Deşi captivi într-o lume numai a lor, copiii autişti există şi au nevoie de sprijinul tău

Nu-i ignora! Deşi captivi într-o lume numai a lor, copiii autişti există şi au nevoie de sprijinul tău

Nu-i ignora! Deşi captivi într-o lume numai a lor, copiii autişti există şi au nevoie de sprijinul tău
Sursa foto: Foto: Antena 1
02 Apr 2012   •   20:37

Captivi într-o lume a tăcerii, copiii care suferă de autism sunt, de multe ori, izolaţi de societate şi ignoraţi de autorităţi. În România, unii oameni cred că boala de care suferă este contagioasă şi păstrează, pe cât posibil, distanţa.

De Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, copiii afectaţi de această boală au ieşit împreună cu părinţii lor în stradă.

În Parcul Colţea din Bucureşti, zeci de copii se joacă, aleargă, împart baloane. Par să fie într-o mică excursie în aer liber cu grădiniţa. Dar zâmbetele lor ascund poveşti triste: sunt poveştile copiilor autişti din România.

Autismul nu e contagios. Copiii bolnavi sunt mai imprevizibili, agitaţi şi greu de controlat. Îndrăgesc un obiect, râd, plâng şi ţipă aparent fără motiv. Dar pe părinţi nimic nu îi întristează mai mult decât privirile celor din jur.

Cu speranţa că se vor face auziţi, zeci de părinţi şi copii au făcut astăzi un marş. În parcul din centrul Bucureştiului, au amenajat o zonă gri în care le-au împărţit trecătorilor baloane şi vorbe bune.

La final au eliberat baloanele în semn de speranţă.

Autorităţile le-au întors spatele copiilor autişti din România, deşi, la fiecare şapte ore, se mai naşte un bebeluş cu probleme. O lege care să le uşureze accesul la terapie şi integrare socială există din 2010, dar este doar pe hârtie. La noi, autismul nu beneficiază nici măcar de statistici oficiale.


×
Subiecte în articol: autism
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close