Antena 3 CNN Actualitate O eclipsă totală de lună a avut loc între orele 9:41 şi 10:53. Fenomenul a fost vizibil şi în România

O eclipsă totală de lună a avut loc între orele 9:41 şi 10:53. Fenomenul a fost vizibil şi în România

O eclipsă totală de lună a avut loc între orele 9:41 şi 10:53. Fenomenul a fost vizibil şi în România
Sursa foto: Foto: Antena 3
21 Dec 2010   •   08:32

O eclipsă totală de Lună a fost vizibilă marţi, începând cu ora 7.41 GMT, în America, Europa de Vest şi o parte din Asia, potrivit AFP. Fenomenul conincide cu solstiţiul de iarnă, adică prima zi a acestui anotimp.

În data de 4 ianuarie, Luna va fi aceea care va ascunde parţial Soarele pentru o parte din populaţia globului.

Eclipsa totală de Lună a fost observabilă mai mult de o oră din America de Nord în Islanda (de la 7.41 la 8.53 GMT) în noaptea dintre 20 şi 21 decembrie.

Eclipsa de Lună nu poate avea loc decât atunci când este Lună plină. Când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, astrul nopţii poate fi privat de lumina solară, pentru o anumită perioadă de timp, atunci când trece în conul de umbră al Pământului. Astfel, Luna va intra în conul de umbră al Pământului marţi, la 6.33 GMT.

De la 8.53 GMT, eclipsa a fost din nou parţială, până la 10.01 GMT.

Eclipsa a fost vizibilă şi din România, potrivit Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu". În Europa de Vest şi estul continentului sud-american, numai primele faze ale eclipsei au fost vizibile, în timp ce din Japonia au putut fi observate ultimele etape ale fenomenului.

Potrivit specialiştilor, eclipsele de Lună nu prezintă niciun risc pentru ochi, spre deosebire de cele solare, pentru care se recomandă purtarea unor ochelari speciali.

Prima eclipsă solară parţială din 2011 va avea loc pe 4 ianuarie, fiind vizibilă în Europa, Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Asia centrală.

 



×
Subiecte în articol: eclipsa
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close