Antena 3 CNN Actualitate Oraşul natal al lui Băsescu se va numi Murfatlar

Oraşul natal al lui Băsescu se va numi Murfatlar

Oraşul natal al lui Băsescu se va numi Murfatlar
26 Iun 2007   •   20:57
Camera Deputaţilor a decis schimbarea denumirii oraşului Basarabi din judeţul Constanţa, locul de naştere al preşedintelui Traian Băsescu, în Murfatlar. Iniţiativa legislativă aparţine unor parlamentari din judeţul Constanţa şi a trecut de Camera Deputaţilor cu 202 voturi ?pentru??, 12 voturi ?împotrivă? şi 6 abţineri.

Propunerea este argumentată, în principal, de faptul că oraşul lui Traian Băsescu a purtat numele de Murfatlar până în 1924. ?Iniţiativa legislativă este deosebită?, a declarat democratul Valeriu Tabără, pentru că permite ?aducerea unui brand asupra unei localilăţi cunoscute?. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în cazul acestei iniţiative, Senatul fiind forul decizional, scrie Mediafax. Localitatea Basarabi este renumită în întreaga ţară şi peste hotare prin apreciatele sale soiuri de vin, această zonă având caractere similare cu cea din Champagne din Franţa.

Scurt istoric


Date asupra istoricului localităţii apar în documentele existente după 1800 şi mai ales după 1850, când se aflau stabiliţi mocanii şi cojanii, urmaşi ai ciobanilor dinaintea lor, sau celor veniţi din Ardeal, Vrancea şi Subcarpaţii Munteniei. După reforma din 1864, locurile sunt populate cu colonişti veniţi din Argeş, Vâlcea şi Ilfov, alături de care ulterior apar armeni, greci, germani şi bulgari. Pentru prima dată apare denumirea de Murfatlar, care înseamnă urmaşii lui Murfat, potrivit site-ului Primăriei oraşului Basarab.

Denumirea localităţii Murfatlar se păstrează până în anul 1924, după care, ca urmare a disputelor politice dintre ţărănişti şi liberali, numele se schimbă în Basarabi. Denumirea de Basarabi este din nou schimbată în Murfatlar în anul 1965 şi apoi iar în Basarabi în anul 1980.

Click aici pentru mai multe informaţii despre oraşul Basarabi

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close