Antena 3 CNN Actualitate Cum a murit, de fapt, pacienta detubată de la Victor Babeș. Dezvăluiri în exclusivitate

Cum a murit, de fapt, pacienta detubată de la Victor Babeș. Dezvăluiri în exclusivitate

Apar informații noi despre modul în care a murit pacienta detubată din greșeală de un brancardier, la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Totodată, ministrul Sănătății a cerut Direcției de Sănătate Publică București să verifice procedurile și fișele de post ale cadrelor medicale.

Cum a murit, de fapt, pacienta detubată de la Victor Babeș. Dezvăluiri în exclusivitate
de Andrei Grigore    |    11 Dec 2020   •   10:50

Andrei Grigore, reporter Antena 3, a reușit să afle în exclusivitate ce s-a întâmplat în salonul în care femeie și-a găsit sfârșitul. 

Pacienta era intr-un salon cu 2 paturi. În cursul zilei, doctorul curant a constantat decesul celeilalte paciente. Conform procedurii, persoana decedată este acoperită în întregime cu un cearșaf, însă este lăsată intubată și conectată la aparate timp de 2 ore. 

După cele două ore, un asistent medical o decuplează de la aparate și o lasă intubată, dar acoperită, potrivit procedurii. În urma asistentului, brancardierul de serviciu ia persoana decedată și o duce la morgă, în mod normal, intubată.

Din primele informații, brancardierul de la Victor Babeș nu ar fi văzut-o pe femeia decedată, deoarece aceasta era acoperită, și s-a îndreptat spre cealaltă pacientă pe care a decuplat-o de la aparate, a detubat-o (deși procedura nu îi dă voie să facă asta) și a dus-o la morgă. 

În acest moment, se așteaptă rezultatul necropsiei care va stabili dacă femeia a decedat pentru că a fost decuplată de la aparate sau chiar procedura de detubare incorectă, facută de brancadier, i-a fost fatală.

Reporter: Cum a fost anuntat?
Ioan Emilian Imbri: Medicul de gardă  din Terapie a anunțat medicul coordonator de gardă, coordonatorul gărzii a anunțat Poliția Și Procuratura. Aceasta este și procedura.  Imediat a fost anunțat directorul medical, după care am fost anunțat eu. 

Reporter: Brancardierul era abilitat să facă detubare? În cazul oricărui pacient?
Ioan Emilian Imbri: Nu, nu, nu, un brancardier nu are în fișa postului manevre medicale pe pacient. Sub nicio formă!

Reporter: Aveți informația că el a facut manevra?
Ioan Emilian Imbri: Nu, nu, nu, încă nu am datele astea. Acum încercăm să aflăm de la cei care au fost acolo. Adică nu știm dacă a fost accidental, sau el ar fi făcut manevra. Nici nu știm dacă a fost detubată. Atenție! Dumneavoastră aveți niște informații pe care noi încă nu le avem.  A detuba pe cineva înseamnă că un medic sau cel mult un asistent cu pregătirea necesară în Terapie Intensivă face manevra asta. Dar aici sunt manevre pe care doar medicul le face. 

Reporter: În ce stare se afla pacienta?
Ioan Emilian Imbri: Era la Terapie Intensiva. Nu se știe încă de alte comorbidități. A început ancheta organelor abilitate și în paralel se va desfășura astăzi și ancheta administrativa.

Managerul Spitalului Victor Babeș a declarat că ancheta administrativă nu a început încă, deoarece persoanele în cauză sunt audiate, în acest moment, de polițiști. 

×
Subiecte în articol: victor babes pacient
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close