Antena 3 CNN Actualitate Păgubiții City Insurance vor putea să-și primească banii înainte ca instanța să declare definitiv falimentul asiguratorului. Plafonul maxim a fost schimbat

Păgubiții City Insurance vor putea să-și primească banii înainte ca instanța să declare definitiv falimentul asiguratorului. Plafonul maxim a fost schimbat

​Păgubiții City Insurance vor putea să-și primească banii, în limita a 500.000 de lei pe dosar, înainte ca instanța să declare definitiv falimentul asiguratorului.

Păgubiții City Insurance vor putea să-și primească banii înainte ca instanța să declare definitiv falimentul asiguratorului. Plafonul maxim a fost schimbat
Sursa foto: Agerpres
de Adelina Miron    |    24 Sep 2021   •   20:53

Fondul de Garantare a Asiguraților va putea face plăți către creditorii City Insurance la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, se arată în Ordonanța de Urgență adoptată recent de Guvern, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

De acum, plata de către Fond a creanțelor de asigurări stabilite ca fiind certe, lichide și exigibile se face în limita unui plafon de garantare de 500.000 de lei.

Anterior, plafonul maxim era de 450.000 de lei și se acorda per creditor, și nu pe fiecare contract.

Fondul de Garantare a asiguraților spune că există două modalități prin care creditorii de asigurări își pot recupera banii în cazul falimentului unui asigurator:

„Aceștia pot recupera în cadrul procedurii de faliment întreaga creanță datorată de societate, beneficiind de prioritate absolută față de orice alte creanțe, în ceea ce privește activele admise să reprezinte rezervele tehnice ale societății de asigurare/reasigurare aflate în procedura de faliment, conform art. 267 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

O altă posibilitate a acestora este aceea de a urma procedura administrativă, prin depunerea unei cereri de plată și a documentației justificative a creanței la Fond. În situația în care valoarea despăgubirii unui creditor de asigurare este mai mare decât plafonul stabilit pentru FGA, suma ce depășeste acest plafon poate fi recuperată de creditorul de asigurare în cadrul procedurii de faliment.”

Dan Vîlceanu, despre falimentul City Insurance: ”Nu cred că din banii noștri ar trebui să plătim fraude”

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, susține că despăgubirile către oameni după falimentul City Insurance nu ar trebui făcute din Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru că „nu din banii noștri ar trebui să plătim fraude.”

„Vreau să vă spun că în momentul de față din Fondul de Garantare a Asiguraților încă se plătesc și alte falimente, nu s-au terminat plățile către toți asigurații din falimentele anterioare. Până în acest moment nu am informații să vă spun că fondul va fi depășit. Rămâne de văzut, câți asigurați se vor înscrie, ritmul în care se vor înscrie și modul în care va fi consumat acest fond”, a spus Dan Vîlceanu, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă are o soluție în cazul în care Fondul de Garantare nu poate acoperi toate cheltuielile după falimentul City Insurance, ministrul Finanțelor a spus: 

„Eu în principiu nu sunt de acord, mai ales în condițiile în care se dovedește că aici a fost o fraudă, cu acoperirea fraudelor din banii dumneavoastă și ai noștri, adică de la bugetul de stat. Cred că sumele trebuie recuperate de la cei care au săvârșit frauda și dacă va exista o situație în care e nevoie să vină bani în plus în acest fond eu cred că nu poți să acorzi acești bani decât cu titlu de împrumut”.

 

×
Subiecte în articol: City Insurance
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close