Antena 3 CNN Actualitate Panama Papers. Cine sunt milionarii românii cu averi în paradisuri fiscale

Panama Papers. Cine sunt milionarii românii cu averi în paradisuri fiscale

Panama Papers. Cine sunt milionarii românii cu averi în paradisuri fiscale
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    05 Apr 2016   •   12:05

Apar informaţii despre românii care şi-au ascuns averile în paradisuri fiscale. În scandalul Panama Papers, apar numele unor români precum Frank Timiş, Ion Sturza sau Corneliu Iacubov.

Documentele din Panama Papers aparţin uneia dintre cele puternice companii de avocatură din lume, Mossack Fonseca din Panama. Firma este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan şi structuri off-shore care ascund adevăraţii beneficiarii şi bunurile lor.

Documentele care fac obiectul acestor dezvăluiri - și care au fost analizate de peste 370 de jurnaliști din 78 de țări - aparțin Mossack Fonseca, o puternică firmă de avocatură și de servicii juridice, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări. Potrivit site-ului Rise Project, peste o sută de români şi-au ascuns averile în paradisuri fiscale.

Un prim nume care iese în evidenţă este cel al miliardarului de origine română Frank Timiş, care s-ar fi aflat în spatele structurii de proprietate de la rafinăria RAFO. Inițiatorul afacerii Roșia Montană a folosit o firma înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca, pentru a demara în 1997 afacerile din România.

În documente apare şi numele lui Corneliu Iacubov, condamnat la şapte ani de închisoare, în dosarul privind prejudicierea rafinăriei.

Un alt nume de pe lista afaceriştilor cu conturi ascunse este Benjamin Steinmetz. Cu o avere de peste două miliarde de dolari, este considerat cel mai avut om din Israel, iar o parte din această avuţie a strâns-o şi cu ajutorul românilor.

Jurnalul Naţional de marți mai scrie că un avocat român a lucrat cu celebra casă de avocatură Mossack Fonseca. Ernest-Virgil Popovici este un practician extrem de influent care evoluează pe piața privatizărilor, a investiţiilor, dezvoltărilor imobiliare şi IT a fost unul dintre cei mai grei clienţi ai casei de avocatură Mossak Fonseka. Compania este una dintre cele mai mari creatore de companii paravan și structuri offshore care ascund adevărații beneficiarii și bunurile lor. 

CINE SUNT ROMÂNII DIN PANAMA PAPERS

Frank Timiş
- iniţiatorul afacerii Roşia Montană 
- a fost implicat în scandaluri precum afacerea Matser-Tender, privatizarea PETROM, afacerea RAFO-VGB, afacerea Regal Petroleum
- a fost declarat cel mai bogat român în 2011, cu o avere de peste 1 miliard e euro
- a avut mai multe afaceri cu minerit în Sierra Leone şi Burkina Faso

Ion Sturza
- fost premier al Republicii Moldova
- în 2002, împreună cu grupul Rompetrol, a înfiinţat compania Rompetrol Moldova
- în 2009, a înfiinţat Fondul de Investiţii Fribourg Capital 
- ar avea o avere de 90-95 de milioane de euro

Corneliu Iacubov
- fost politician şi om de afaceri
- a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul falimentării Rafo Oneşti

×
Subiecte în articol: Panama Papers panama
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close