Antena 3 CNN Actualitate Panouri antizăpezi, amplasate pe cele mai circulate drumuri din ţară

Panouri antizăpezi, amplasate pe cele mai circulate drumuri din ţară

Panouri antizăpezi, amplasate pe cele mai circulate drumuri din ţară
Sursa foto: Foto: Videonews
08 Noi 2010   •   22:07

Începand cu iarna aceasta, ne ferim de zăpadă, dar nu şi de viscol. Cele mai circulate drumuri din România vor avea pe laterale panouri care să protejeze asfaltul de zăpadă. Dar dacă vine viscolul puternic, panourile parazăpezi sunt inutile şi drumul se închide.

Primele panouri au fost puse pe autostrada Soarelui. Se asamblează manual şi se fixează în x, la o depărtare de şapte-opt metri de drum.

Pe autostrada spre mare se pun doar pe porţiunile unde s-a dovedit că vântul bate cu o intensitate mai mare şi aruncă zăpada pe asfalt. La fel şi pe drumurile naţionale.

Compania de autostrăzi nu are bani ca să monteze panouri pe toate drumurile care îi aparţin. Ar fi nevoie de 400 de mii de metri liniari de parapeţi, dar nu montează decât jumătate.

Anul acesta, compania mai cumpără pentru 30 de kilometri, pe care 5 de milioane de ei. Însă banii se irosesc în fiecare an, pentru că părţi din parapeţi se fură chiar dacă sunt păziţi.

Scumpe, dar şi tentante pentru hoţi, panourile de pe marginea drumurilor sunt eficiente la ninsoare şi vânt uşor, dar nu şi la viscol.

Cea mai bună protecţie împotriva viscolului sunt perdelele forestiere. Pe marginea drumurilor trebuie plantaţi arbuşti, spune un proiect de lege al ministerului mediului, care încă nu a fost promovat.

Panouri parazăpadă pentru protecţia drumurilor


×
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close