Antena 3 CNN Actualitate Parchetul trebuie să verifice dacă Ion Iliescu a fost militar

Parchetul trebuie să verifice dacă Ion Iliescu a fost militar

Parchetul trebuie să verifice dacă Ion Iliescu a fost militar
27 Iul 2007   •   12:33

Trei organizaţii nonguvernamentale au cerut, vineri, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să verifice în arhivele fostei Securităţi, dacă fostului preşedinte Ion Iliescu a avut calitatea de militar. În perioada decembrie 1989 – iunie 1990 numeroşi militari au acţionat conform ordinelor date de Ion Iliescu deşi nu se ştie ca acesta să fi avut prerogativa de a conduce forţele armate ale României.

Sesizarea este semnată de Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Sorin Ilieşiu, vicepreşedintele Alianţei Civice şi Antonie Popescu, senior al Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990. La ieşirea din sediul CNSAS, unde a depus documentul la registratură, Mărieş a declarat că demersul a fost programat încă de săptămâna trecută şi a dezminţit teoria conform căreia în spatele său s-ar afla cineva apropiat preşedintelui Băsescu, ştiut fiind că şeful statului a intrat într-un conflict deschis cu predecesorul său în urma unui interviu acordat presei străine. „Aşteptăm răspunsul celor de la CNSAS, sperăm ca el să vină cât mai repede pentru că trebuie lămurită şi această problemă. Iliescu Ion nu avea nicio calitate în decembrie '89 şi totuşi a dat ordine Armatei. Vrem să ştim dacă nu cumva avea o calitate ascunsă”, a conchis Mărieş.

Ultima decizie a Colegiului CNSAS referitoare la Ion Iliescu a fost luată la începutul lunii martie, când a menţinut decizia potrivit căreia fostul preşedinte nu a făcut poliţie politică.

Antena3.ro

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close