Antena 3 CNN Actualitate Părinţii elevilor români au cheltuit 300 de milioane de euro pe meditaţii

Părinţii elevilor români au cheltuit 300 de milioane de euro pe meditaţii

Părinţii elevilor români au cheltuit 300 de milioane de euro pe meditaţii
Sursa foto: Foto: Intact Images
08 Iun 2011   •   11:41

Meditaţiile sunt o afacere bănoasă în România. Mai exact, părinţii elevilor plătesc anual 300 de milioane de euro pentru pregătirea în particular. Nu este un caz singular. Astfel de activităţi se practică şi în străinătate.

Comisia Europeană, o instituţie cât se poate de respectabilă, a făcut o radiografie a fenomenului. În ţări ca Franţa şi Germania, parinţii plătesc 3 miliarde de euro, pe an, pentru pregătire. 3 miliarde de euro, o sumă fabuloasă. În Grecia, parinţii plătesc, anual, 950 de milioane de euro.

La noi, cheltuiala e mult mai mică: 300 de milioane de euro. Numai că, în România, spre deosebire de statele din Vestul Europei, pregătirea suplimentară a elevilor nu e reglementată. Asta înseamnă că guvernul nu încaseaza taxe de la cei care oferă meditaţii şi că, atrage atenţia Comisia Europeană, în timp, pentru că fenomenul nu este stăvilit de reguli se va ajunge la o divizare accentuată a claselor sociale.

Un studiu realizat în 2010 arăta că  50% dintre părinţii elevilor români plăteau profesori privaţi pentru copiii lor. In Franta, un raport similar estima că în marile licee din Paris, aproximativ 75% dintre elevi urmau cursuri private. Asta în vreme ce în Germania, o cercetare din 2010 arata ca 15% din numarul total al elevilor primeau meditatii.


Valoare meditaţii:

Franţa şi Germania - 3 miliarde de euro

Grecia - 950 milioane de euro

România - 300 milioane de euro

 


×
Subiecte în articol: elevi meditatii
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close