Antena 3 CNN Actualitate Patriarhia l-a reclamat pe Mircea Dinescu la CNSAS

Patriarhia l-a reclamat pe Mircea Dinescu la CNSAS

Patriarhia l-a reclamat pe Mircea Dinescu la CNSAS
10 Aug 2007   •   21:35

Patriarhia Română a sesizat în scris, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în legătură cu declaraţiile date de Mircea Dinescu. Într-un interviu, Dinescu l-a acuzat pe fostul mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală, decedat între timp, că a fost ofiţer de securitate. Reprezentanţii Patriarhiei s-au revoltat şi au cerut probe. Mircea Dinescu a răspuns cu o declaraţie surpriză: Biserica Ortodoxă este şi acum plină de foşti colaboratori ai Securităţii. Reprezentanţii Bisericii sunt revoltaţi că Mircea Dinescu l-a acuzat în presă, pe fostul mitropolit Antonie Plămădeală, decedat în urmă cu doi ani, că i-ar fi cerut lui Ceauşescu să-l avanseze de la gradul de colonel la cel de general.

Succesorul lui Antonie Plămădeală, Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, i-a cerut lui Mircea Dinescu să arate documentele care stau la baza acuzaţiilor lansate. "Dacă Dinescu are curaj, să iasă cu documente! Să publice Dinescu ce a găsit, ca să vedem că e aşa. Nu a fost apropiat Securităţii. Adică un om care a fost închis, urmărit atâta vreme, cum să fie apropiat al Securităţii?', a spus mitropolitul Ardealului.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române îl ameniţă pe Dinescu cu reclamaţii la CNSAS şi la Parchet. Mircea Dinescu susţine însă că ştie foarte bine ce vorbeşte. "Am ridicat problema ofiţerilor acoperiţi. Există ofiţeri acoperiţi şi-n cadrul Patriarhiei. Şi acum? Nu, le e jenă. Din moment ce erau ofiţeri acoperiţi pe vremea lui Ceauşescu, au rămas".

Dinescu susţine că un membru al Colegiului care era informator şi îşi făcea singur o recomandare, semna cu numele de informator şi îşi dădea numele real în recomandare.

Reprezentanţii Bisericii cred că toate atacurile din această perioadă au legătură cu alegerea noului Patriarh, programată în luna septembrie.

În urmă cu două zile, CNSAS a anunţat că va verifica mai mulţi preoţi cu rang înalt, astfel încât România să nu aibă un patriarh colaborator al fostei Securităţi.

Antena 3

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close