Antena 3 Actualitate Patriarhul Daniel, urări speciale pentru femei de Duminica Mironosiţelor, după declaraţiile controversate ale lui Teodosie

Patriarhul Daniel, urări speciale pentru femei de Duminica Mironosiţelor, după declaraţiile controversate ale lui Teodosie

de Georgiana Adam    |    14 Mai 2021   •   16:24
Patriarhul Daniel, urări speciale pentru femei de Duminica Mironosiţelor, după declaraţiile controversate ale lui Teodosie Hepta

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj pentru Duminica Femeilor Mironosițe, spunând că în lupta cu pandemia prezentă, apreciază îndeosebi activitatea femeilor creștine care sunt cadre medicale, dar și a tuturor femeilor cu "lucrări misionare".

În plus, Duminica Femeilor Mironosițe este o zi care evidențiază importanța femeilor în viața Bisericii și a societății.

Patriarhul Daniel își începe cuvântul său pentru Duminica Femeilor Mironosițe, zi celebrată în Duminica a treia după Paști, prin ce a spus Sfântul Apostol Pavel care a subliniat demnitatea egală a bărbatului şi a femeii în Hristos: "Nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul, căci precum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul este prin femeie şi toate sunt de la Dumnezeu" (1 Corinteni 11, 11-12).

Hristos a înviat!

Întrucât idealul vieţii creştine este dobândirea sfinţeniei şi a vieţii veşnice (cf. Evrei 12, 14), calendarul Bisericii Ortodoxe este plin de sfinţi bărbaţi şi sfinte femei, care, prin dreaptă credinţă şi dreaptă vieţuire în Hristos şi în Duhul Sfânt, au ajuns la asemănarea cu Dumnezeu, Cel milostiv şi sfânt (cf. Luca 6, 36 şi 1 Petru 1, 16). Astfel, în iubirea lui Hristos şi în starea de sfinţenie, distincţiile dintre oameni nu mai sunt motive de dezbinare sau de conflict, ci bogăţie a comuniunii de credinţă şi de vieţuire sfântă. 

În acest sens, Sfântul Apostol Pavel spune: „Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus” (cf. Galateni 3, 28). Iar, când subliniază demnitatea egală a bărbatului şi a femeii în Hristos, acelaşi Sfânt Apostol Pavel spune: „nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul, căci precum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul este prin femeie şi toate sunt de la Dumnezeu” (1 Corinteni 11, 11-12).

Dacă în Duminica a doua după Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Apostol Toma, ca mărturisitor al Învierii lui Hristos, în Duminica a treia după Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă face pomenirea Femeilor Mironosiţe, ca mărturisitoare ale Învierii lui Hristos, după cum ne spune Sinaxarul acestei Duminici din Penticostar. 

Patriarhul Daniel, mesaj pentru Duminica Femeilor Mironosițe: Apreciem activitatea femeilor

Prin urmare, Sfintele Femei Mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, întrucât ele au deschis calea mărturisirii credinței în Învierea Domnului pentru toate femeile dreptmăritoare: de la sfinte mucenițe, sfinte cuvioase, sfinte împărătese și până la toate mamele creștine, care nasc şi cresc copiii în credinţă şi iubire faţă de Dumnezeu şi de semeni.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 4.014 din 22 iulie 2020, a declarat a treia Duminică după Paști ca fiind Duminica Femeilor creștine. 

Această inițiativă de apreciere a credinţiei şi curajului femeilor creştine evidenţiază importanţa lucrării misionare a femeilor în viaţa Bisericii şi a societăţii româneşti. 

În acest sens, menţionăm: naşterea şi creşterea copiilor în credinţa creştină dreptmăritoare; catehizarea copiilor – în calitate de bunici, mame, soţii, surori (în familie); educaţia religioasă şi teologică a copiilor şi tinerilor – ca profesoare de religie, preotese, educatoare, învăţătoare şi cadre didactice de specialitate (în grădiniţe, şcoli, licee şi universităţi); activităţi social-filantropice (la nivel de parohii şi mănăstiri, în cămine de bătrâni, orfelinate, centre sociale); desfăşurarea de activităţi medicale, de asistenţă socială şi de voluntariat – în calitate de medici, asistente şi infirmiere (în unităţi medicale: spitale, policlinici, dispensare, farmacii, centre de tratare şi recuperare); derularea de activităţi mass-media şi jurnalism creştin (Ziarul Lumina, Trinitas TV, Radio Trinitas și alte instituții media); activitatea în instituţii de administraţie publică, arte, cultură, armată, justiţie, agricultură, industrie, comerţ, cercetare ştiinţifică, contribuind, astfel, la bunul mers al vieţii eclesiale şi sociale.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Ziua Naţională a Familiei în Duminica cea mai apropiată de 15 mai, ca fiind Duminica Familiei creștine, ocrotită de Sfântul Apostol Andronic şi soţia sa, Iunia (pomeniţi în ziua de 17 mai). Aceştia au propovăduit Evanghelia lui Hristos străbunilor noştri traci, în regiunea Panoniei, adică în apropierea graniţelor României de azi.

În contextul anului 2021, proclamat în Patriarhia Română ca An omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormiți în Domnul, ne aducem aminte cu apreciere şi recunoștință de toate femeile creștine care au mărturisit prin viața lor credința în Domnul Hristos, Cel răstignit și înviat, atât în România, cât și în afara României printre românii din vecinătatea României și din diaspora română.

În lupta cu pandemia prezentă, apreciem îndeosebi activitatea femeilor creștine care sunt cadre medicale (medici, asistente și infirmiere). Acestea cultivă iubirea milostivă față de oamenii suferinzi aflați în spitale, ostenindu-se cu atenţie şi răbdare pentru tratarea și vindecarea celor afectați de Covid-19, dar și de alte boli.

Cu prilejul Duminicii Femeilor creștine și al Duminicii Familiei creștine, ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor femeilor şi familiilor dreptmăritoare, precum le-a dăruit mai întâi Sfintelor Femei Mironosițe, bucurie și binecuvântare în a-L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos Cel înviat. Totodată, le dorim tuturor sănătate, pace și ajutor în toată fapta bună, întru mulţi și binecuvântați ani!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române", este mesajul transmis, vineri, de patriarhul Daniel.

Mesajul Patriarhului vine la o săptămână după declarațiile controversate ale lui ÎPS Teodosie, care a spus că o femeie nu poate avea roluri importante în biserică, pentru că "ea a început păcatul".

Teodosie: Ea a început păcatul. Nicio femeie nu poate fi preot

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a avut o remarcă mai puțin obișnuită, joi, când a încercat să explice de ce nu e discriminatoriu faptul că o femeie nu poate avea roluri importante în biserică: „Ea a început păcatul”, a motivat ierarhul.

„Nicio femeie nu poate fi preot. Aceasta e condiția ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. 

Ea a început păcatul și iată că se află cu această neputință, pentru că - ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur - dacă nu ar fi fost păcatul nu s-ar fi înmulțit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeiești care le-a zis înainte de păcat ”, a spus ÎPS Teodosie, joi seara.șteți>

ÎPS Teodosie: din cauza păcatului primordial, femeia „naște fii în dureri”

Înaltul ierarh a continuat spunând că din cauza păcatului primordial, femeia „naște fii în dureri”.

„Femeii i s-a spus: <în dureri vei naște fii>. Dacă nu păcătuia n-ar fi născut în fii în dureri. Toate acestea lămuresc diferența dintre bărbat și femeie și iată, ca să arate că nu este discriminare, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca bărbat. Și Sfântul Sfinților este bărbat”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close