Antena 3 CNN Actualitate Patriarhul Teoctist va fi înmormântat vineri, la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Teoctist va fi înmormântat vineri, la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Teoctist va fi înmormântat vineri, la  Catedrala Patriarhală
31 Iul 2007   •   16:16

Patriarhul Teoctist va fi înmormântat vineri, 3 august, la ora 11, la Catedrala Patriarhală. Trupul său va fi depus în ultimul loc rămas liber, alături de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1925-1939) şi de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) şi Iustin Moisescu (1977-1986), acesta din urmă înmormântat tot pe 3 august. Pentru că Patriarhul şi-a dedicat ultimii ani din viaţă realizării proiectului Catedralei Mântuirii Neamului, trupul său va fi mutat acolo, atunci când monumentul va fi gata.

Trupul Patriarhului Teoctist, depus în Catedrala Patriarhală, a fost mutat, după terminarea slujbei de marţi seară, în Palatul Patriarhiei, unde va putea continua pelerinajul credincioşilor care vor să îi aducă un ultim omagiu. Mutarea este necesară pentru a permite începerea lucrărilor la mormânt. Sicriul a fost purtat pe braţe de mai mulţi preoţi, care au înconjurat biserica înainte de a-l depune.

Slujbă specială în ziua înmormântării
Sfântul Sinod are programată pentru vineri o şedinţă comemorativă ce se va desfăşura în prezenţa delegaţiilor venite din diferite ţări. Slujba înmormântării va fi una specială, dedicată în general monahilor, întrucât Prea Fericitul Teoctist s-a călugărit de la vârsta de 13 ani.

?Toţi ierarhii sunt monahi şi de acea Biserica a hotărât să li se săvârşească, la trecerea la cele veşnice, slujba înmormântării călugărilor. Aceasta conţine în afara de rugăciunile şi cântările întâlnite la înmormântările mirenilor şi antifoane ale învierii pe fiecare glas. La slujba înmormântării nu trebuie să fie atât de multă întristare şi lipsă de speranţă, pentru că noi, de fapt, din viaţa aceasta nu mergem nicăieri, ci mergem în împărăţia lui Dumnezeu, acolo unde ne-am şi străduit o viaţă întreagă să ajungem?, a afirmat episcopul vicar patriarhal Sebastian Ilfoveanul.

Prea Fericitul Teoctist va fi înmormântat cu toate însemnele patriarhale, cum ar fi mitra, cârja şi entgolpionul.

Vineri România va fi în doliu naţional
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că pentru ziua funeralilor Patriarhului Teoctist va fi declarat doliu naţional, urmând ca drapelul României să fie arborat în bernă. Guvernul a mai declarat doliu naţional la 8 aprilie 2005, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, când drapelul ţării a fost arborat în bernă la sediul tuturor instituţiile publice, dar şi al partidelor, sindicatelor, patronatelor, misiunilor diplomatice, aeroporturi, gări, porturi, nave sub pavilion românesc.

Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau reşedinţă. Hotărârea adoptată în 2005 mai prevedea că posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul în mod corespunzător.

Teoctist decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român
Patriarhul Teoctist a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Naţional ?Steaua României? în grad de Colan, cel mai înalt ordin al statului român. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul prin care conferă Prea Fericitului Părinte cea mai înaltă distincţie a statului român, acordată pentru prima dată unui cetăţean român. Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan este deţinut doar de şeful statului şi numai pe perioada mandatului şi a mai fost conferită până acum doar unor preşedinţi importanţi care au vizitat ţara noastră.

MII DE OAMENI ÎN PELERINAJ LA PATRIARHIE:
ULTIMELE CLIPE ALE PATRIARHULUI POVESTITE DE DOCTORI:
MESAJ DE LA VATICAN LA MOARTEA PATRIARHULUI:
FAMILIA PATRIARHULUI NU ARE BANI SĂ VINĂ LA ÎNMORMÂNTARE
O DELEGAŢIE DE LA VATICAN VINE LA FUNERALII
LIGA I ÎŞI VEDE DE PROGRAM ÎN ZIUA DE DOLIU NAŢIONAL

BĂSESCU ÎNLĂCRIMAT LA SICRIUL PATRIARHULUI:

BIOGRAFIA PATRIARHULUI TEOCTIST CONFORM B.O.R. (pdf)

IMAGINI DE ARHIVĂ CU PATRIARHUL TEOCTIST:

O viaţă închinată bisericii - Galerie foto

Citiţi PROCEDURA DE ALEGERE A NOULUI PATRIARH
Citiţi DOLIU NAŢIONAL ÎN ZIUA ÎNMORMÂNTĂRII PATRIARHULUI
MOARTEA PATRIARHULUI ÎN PRESA EXTERNĂ
Reacţiile foştilor şefi de stat: Ion Iliescu: {a}iliescu_teoctist.wav{/a}
Emil Constantinescu: {a}consta.wav{/a}


Antena3.ro

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close