Antena 3 CNN Actualitate Pe câți parlamentari trebuie să convingă Ludovic Orban pentru a vota guvernul PNL

Pe câți parlamentari trebuie să convingă Ludovic Orban pentru a vota guvernul PNL

Pe câți parlamentari trebuie să convingă Ludovic Orban pentru a vota guvernul PNL
Sursa foto: Foto: Ludovic Orban/ Facebook
16 Oct 2019   •   10:06

Ludovic Orban are nevoie de 233 de voturi pentru a-si implini visul, iar cabinetul sau sa se instaleze la Palatul Victoria. Faţă de motiunea de cenzura, calculele de acum sunt mult mai complicate din cauza conditiilor impuse de partidele din opozitie.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, trebuie să fac rost de 233 de voturi, pentru ca guvernul să treacă prin parlament. Adică exact numărul de voturi cu care a reuşit să dărâme guvernul dăncilă, prin moţiune de cenzură. Numai că acum calculele sunt mult mai complicate, pentru că, de exemplu, UDMR condiţionează votul în plen de excluderea PMP de la guvernare. Iar orban nu se poate lipsi nici de voturile maghiarilor, nici de cele ale oamenilor lui Băsescu.

Liberalii lui Ludovic Orban au 95 de parlamentari. Pentru a atinge numărul de voturi de care au nevoie pentru ca guvernul să treacă de parlament, ar trebui ca negocierile duse în aceste zile de premierul desemnat să le mai aducă încă 138. 

Orban are foarte şanse mari să obţină sprijinul parlamentarilor USR, 40 la număr. Acestea ar scădea deficitul de voturi la 98. Iar de acum, situaţia se complică. Pentru că UDMR, care are 30 de parlamentari, îi cere lui Ludovic Orban să nu primească în coaliţia de guvernare PMP, formaţiune care ar aduce şi ea 18 voturi. Iar PMP a anunţat deja că vrea să intre în Guvern. Dacă reuşeşte un tur de forţă şi îi convinge şi pe maghiari şi pe oamenii lui Băsescu să îl susţină, Orban.a

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close