Antena 3 CNN Actualitate PERICOLUL care pândeşte România. Peste 1.000 de clădiri se vor PRĂBUŞI la primul cutremur de magnitutine peste şase

PERICOLUL care pândeşte România. Peste 1.000 de clădiri se vor PRĂBUŞI la primul cutremur de magnitutine peste şase

PERICOLUL care pândeşte România. Peste 1.000 de clădiri se vor PRĂBUŞI la primul cutremur de magnitutine peste şase
07 Mar 2013   •   12:52

Mii  de imobile din Bucureşti, Ploieşti, Bacău, Galaţi sau Iaşi se pot prăbuşi la un cutremur mai mare de şase grade pe scara Richter.

Consolidarea  clădirilor  încadrate în clasa întâi de risc seismic, considerate de specialişti pericol public, sperie asociaţiile de proprietari şi lasă indiferente administraţiile publice sau firmele de construcţii. Primăriile susţin că nu au banii, firmele de construcţii că li se decontează cu întârziere  contravaloarea lucrărilor iar asociaţiile de proprietari  refuză să-şi ipotecheze apartamentele timp de 25 de ani.

În Ploieşti şi Bacău s-a consolidat câte un singur imobil iar la Galaţi 68 sunt propuse pentru demolare În Capitală,  189 de imobile sunt considerate  „ pericol public” iar 374 au urgentă nevoie de consolidare.  Pe ultima listă a clădirilor expertizate mai figurează  încă 2.100 de imobile, încadrate în categoria doi şi trei de risc seismic, care au şi ele nevoie de lucrări de consolidare. Majoritatea construcţiilor cu bulină roşie au fost ridicate înainte de 1940 şi sunt situate în centrul Bucureştiului. În ultimii 9 ani au fost consolidate doar 26 de cladiri În Ploieşti,  43 de blocuri au bulină roşie, cele mai multe fiind construite in anii  60. Dintre acestea  20  se află în zona Nord  iar restul în Sud - Eminescu, Cina şi Democraţiei. Între anii 2007-2011 doar un singur imobil a fost consolidat.

La Iaşi, din 256 de imobile expertizate, 61 de imobile sunt incluse in clasa I de risc seimic, 57 sunt considerate urgenţa doi  iar 68  au fost încadrate în clasa trei de risc seismic. În Bacău, pe lista  imobilelor expertizate figurează 130 de clădiri care  se pot prăbuşi la un cutremur mai mare. Majortitatea  sunt  situate în centrul oraşului . Doar un singur imobil a fost consolidat.

În municipiul Galaţi, 157 de imobile sunt încadrate în categoriile de rism seismic 1 şi 2. Dintre acestea  25  sunt  blocuri  iar restul case. Primăria are în administrare  68 dintre aceste imobile şi le-a propus pentru demolare din cauză că sunt o ruină şi nu mai pot fi consolidate.  În Piteşti peste 100 de imobile au fost incluse în clasa întâi de risc seismic.

Citiţi articolul integral pe IncomeMagazine.ro.


×
Subiecte în articol: Cutremur in Romania
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close