Antena 3 CNN Actualitate "Perlele" elevilor la Testele Naţionale

"Perlele" elevilor la Testele Naţionale

"Perlele" elevilor la Testele Naţionale
22 Iun 2007   •   14:34

Sistemul educaţional din România scârţâie din toate încheieturile! Drept dovadă, perlele care - an de an - stârnesc zâmbete profesorilor atunci cand corectează lucrările la română. Acum elevii au fost bulversaţi de poezia Anei Blandiana, intitulată "Părinţii".
?Părinţii nu trebuie să îşi sâcâie copiii şi nici să îi perturbeze!" A scris un elev, probabil aducându-şi aminte de ultimele luni când părinţii l-au trimis să înveţe. Nu este singurul exemplu.

Anul acesta lucrările la Testele Naţionale au fost pline de perle. Tema centrală: relaţia cu părinţii. Un copil nici la examen nu a putut uita faptul că uneori nu este lăsat să iasă din casă. Şi-a manifestat frustrarea când a fost pus să explice locuţiunea adverbială "de obicei". "Semnificaţia din context a locuţiunii adverbiale "de obicei" este pentru că, părinţii, bunicii mereu "de obicei" au ceva de spus în privinţa mersului la ştrand, plimbări cu bicicleta în oraş, etc."

Alţii, dimpotrivă. Examenul a fost un prilej ca să-şi manifeste dragostea pentru părinţi. "Eul liric îşi arată afecţiunea faţă de părinţii care se simt obosiţi şi slăbiţi şi pentru că se simt foarte nemulţumiţi pentru că i-au ţinut atâta lângă ei."

"Semnificaţia titlului poeziei "Părinţii" este că Ana Blandiana când a scris poezia poate că se gândea la părinţii dânsei sau la părinţii altor prieteni, de aceea ei nu sunt de acord cu plecarea de acasă pentru că s-ar putea întâmpla ceva cu noi." Ca la fiecare examen, ?perle" au fost din belşug. Însă şi notele vor fi pe măsură!

Observator

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close