Antena 3 Actualitate Pesta porcină africană a ajuns și în Bistrița-Năsăud

Pesta porcină africană a ajuns și în Bistrița-Năsăud

18 Ian 2019   •   15:14
Pesta porcină africană a ajuns și în Bistrița-Năsăud

Autorităţile din Bistriţa-Năsăud au confirmat, vineri, apariţia primelor cazuri de pestă porcină africană (PPA) din judeţ, la două exemplare de mistreţ identificate pe raza comunei Târlişua, situată la graniţa cu judeţul Maramureş. 

Potrivit unui comunicat remis de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, virusul PPA a fost diagnosticat la mistreţi, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare 3 Agrieş, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu judeţul Maramureş şi 12 km faţă de judeţul Cluj. 

"Suspiciunea a fost emisă la data de 16 ianuarie 2019, în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureş. Probele au fost imediat trimise către IDSA Bucureşti, care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată şi carcasele au fost distruse", se arată în comunicat. 

Ca urmare a situaţiei create, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistriţa-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii. 

"Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toţi porcii domestici din zonele infectate să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative", se mai arată în documentul citat. 

De asemenea, au fost notificate Direcţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele Maramureş şi Cluj. 

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. 

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close