Antena 3 CNN Actualitate Peste 100.000 de pelerini la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc (VIDEO)

Peste 100.000 de pelerini la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc (VIDEO)

Peste 100.000 de pelerini la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc (VIDEO)
Sursa foto: Sumuleu Ciuc pelerinaj
30 Mai 2009   •   19:39

Peste 100.000 de pelerini au participat la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, din judeţul Harghita. Acesta este cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Sud-Est. Potrivit obiceiului, credincioşii s-au oprit mai întâi la Catedrala Franciscană pentru a se ruga Sfintei Fecioare Maria, făcătoare de minuni, pentru sănătate, noroc, belşug şi pace.

Mulţi dintre credincioşii catolici au venit, din Ungaria, sau Austria, dar şi din zone mai îndepărtate precum America de Sud, Australia sau Noua Zeelandă. Pelerinajul are o tradiţie de peste patru secole şi este cel mai mare din Europa Centrală şi de Est.

Undeva, în inima Ardealului, pe muntele Şumuleu, se află o catedrală care adăposteşte statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, Catedrala Şumuleu. În fiecare an, de Rusalii, sute de mii oameni români şi străini deopotrivă sunt atraşi de această statuie.

Cozile de maşini de pe şosele şi mulţimea de oameni din gări te anunţă din timp de faptul că se va desfăşura un eveniment dosebit. Oamenii pleacă apoi într-o procesiune de câţiva kilometri, care reface drumul lui Iisus Hristos până în locul în care a fost răstignit, reprezentat simbolic de poalele Dealului Şumuleul Mic. Traseul este marcat cu 14 cruci, care reprezeintă tot atâtea locuri în care s-a oprit Mântuitorul când a urcat pe Dealul Golgotei, la care credincioşii se opresc să se roage.



Observator

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close