Antena 3 CNN Actualitate Peste 200 de mineri de la Paroşeni s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de o decizie a Complexului Energetic Hunedoara

Peste 200 de mineri de la Paroşeni s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de o decizie a Complexului Energetic Hunedoara

Peste 200 de mineri de la Paroşeni s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de o decizie a Complexului Energetic Hunedoara
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Iul 2013   •   12:10

Peste 200 de mineri de la Exploatarea Huilei Paroşeni s-au blocat în mină şi refuză să iasă la suprafaţă. Minerii sunt nemulţumiţi că rămân fără piaţă de desfacere, după ce, de luni, reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara nu le mai preiau cărbunele.

În subteran a intrat şi o comisie care încearcă să-i convingă să renunţe la protest.

Situaţia este atât de tensionată în Valea Jiului încât nu ar fi de mirare să proesteze în acest fel şi minerii care lucrează la Petrila şi la Uricani, pentru că şi acolo se tot vorbeşte că se vor închide minele.

Potrivit liderului sindicatului "Huila", Domokos Laszlo, cei 202 ortaci de la Mina Paroşeni, care au lucrat în schimbul unu, nu au mai ieşit din subteran după terminarea programului, oamenii fiind nemulţumiţi că, de la începutul acestei săptămâni, Complexul Energetic Hunedoara - singura piaţă de desfacere pentru cărbunele din Valea Jiului - nu le-a mai preluat huila, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, şi cei circa 85 de ortaci care au intrat în schimbul doi au spus că se vor alătura colegilor care au refuzat să iasă din subteran.
   
Pe de altă parte, personalul de la suprafaţă - angajaţii din birouri şi de la ateliere - va rămâne la locurile de muncă după terminarea programului, în semn de solidaritate cu minerii blocaţi în subteran.
   
La rândul lor, minerii din schimbul doi de la minele Petrila şi Uricani au declarat că vor rămâne în subteran după ce îşi termină programul.
   
Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are în componenţă trei unităţi miniere - Petrila, Paroşeni şi Uricani, huila extrasă de la aceste mine având un singur cumpărător - Complexul Energetic Hunedoara.
   
Reprezentanţii CEH afirmă că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia şi Paroşeni sunt pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiind scumpă.
   

×
Parteneri
Sute de mii de bugetari vor primi salarii majorate de la 1 iulie
x close