Antena 3 CNN Actualitate Peste jumătate de milion de români sunt bolnavi de epilepsie

Peste jumătate de milion de români sunt bolnavi de epilepsie

Peste jumătate de milion de români sunt bolnavi de epilepsie
12 Dec 2008   •   19:50

Aproximativ jumătate de milion de români suferă de epilepsie. Mulţi dintre aceştia nu îşi declară boala la angajare, sau sunt concediaţi dacă se află despre condiţia lor. Copii sunt izolati, când nu sunt trimişi şi ei la şcoala ajutatoare. Cei ami mulţi nu au prieteni. O realitate pe care campania LaFelCaNoi îşi propune să o schimbe.
Potrivit iniţiatorilor campaniei, pacienţii nu vor avea niciodată curajul să iasă în faţă, ei preferă să renunţe la tratamente, preferă să renunţe la compasiunea celor din jur.
La un pacient cu epilepsie, sistemul nervos produce descărcări electrice bruşte, care duc la apariţia convulsiilor. Atunci când sunt severe, convulsiile, pot fi înspăimântătoare pentru cei din jur.
Cu tratamentul adecvat, peste jumătate din crizele de epilespie pot fi eliminate. Însă medicamentele nu îndepărtează şi stigmatul acestei boli. Nu toată lumea înţelege că această boală nu este cotagioasă şi că nu creează un handicap.
De anul viitor, campania "La fel ca noi" tocmai asta îşi propune. Să-i transforme pe ?epileptici? în ?pacienţi cu epilepsie?, şi să-i ajute să primească nu doar tratament, ci, mai important, solidaritatea semenilor. Fie că aceştia sunt prieteni, fie angajatori.
Observator

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close