Antena 3 CNN Actualitate Piatra cubică din Capitală, monument istoric cu o soartă incertă (VIDEO)

Piatra cubică din Capitală, monument istoric cu o soartă incertă (VIDEO)

Piatra cubică din Capitală, monument istoric cu o soartă incertă (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
13 Sep 2010   •   23:31

Nu suntem în stare să păstrăm istoria şi să respectăm trecutul. Dovadă stau cele două bulevarde, Aviatorilor şi Mareşal Constantin Prezan, din Bucureşti. Erau pavate cu piatră cubică şi aveau statut de monument istoric, iar acum au fost asfaltate. Teoretic, edilii vor să ducă aceeaşi piatră în centrul vechi al Capitalei. Numai că e o problemă...  acesta este deja pavat cu piatră cubică.

Munţi de nisip amestecat cu granit. Aşa este păstrată piatra cubică, monument istoric, scoasă de pe marile bulevarde din zona Aviatorilor. E depozitată într-o curte a Administraţiei Străzilor, păzită doar de formă.

Sutele de mii de cuburi de gratit şi bazalt au fost cândva mândria Capitalei. Piatră scumpă taiată manual şi montată cu grijă... Doar în marile capitale europene se mai găseşte. În Bucureşti, este deja istorie. Acum trei luni a fost înlocuită la repezeală cu asfalt.

O afacere din care asfaltatorii au câştigat. Şi vor câştiga şi mai mult în iarnă pentru că asfaltul se strică mai repede şi trebuie des înlocuit. Primarul Sorin Oprescu promite că piatra cubică va fi refolosită.

Până acum, doar câteva dintre cuburile de piatră au fost însă folosite. Sunt montate în jurul statuii Lupuaica cu puii, din zona veche a Capitalei.



Observator

×
Subiecte în articol: asfaltare
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close