Antena 3 CNN Actualitate Pilonul II de Pensii, în pericol de suspendare. Ministrul Muncii: „Este o soluţie a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG. Nu suntem de acord cu ea”

Pilonul II de Pensii, în pericol de suspendare. Ministrul Muncii: „Este o soluţie a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG. Nu suntem de acord cu ea”

1 minut de citit Publicat la 13:27 21 Mai 2018 Modificat la 13:27 21 Mai 2018
Pilonul II de Pensii, în pericol de suspendare. Ministrul Muncii: „Este o soluţie a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG. Nu suntem de acord cu ea”

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Ulterior, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis în emisiunea Subiectiv că suspendarea contribuţiilor este o soluţie propusă de Comisia de Prognoză, dar guvernul nu este de acord cu ea.

 "Este o soluţie a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG, nici nu se va transpune. Nu suntem de acord cu ea. Infirm categoric. Nu se va întâmpla pentru că trebuie să ajungă la Ministerul Muncii", a explicat Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Reacţia ministrului Muncii vine după ce programul legislativ al Guvernului pe 2018 se menţionează că după 1 iulie contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.

Totodată, va exista şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, se mai arată în documentul guvernamental.

×
Parteneri
x close