Antena 3 CNN Actualitate Ploaia şi grindina fac prăpăd în ţară

Ploaia şi grindina fac prăpăd în ţară

Ploaia şi grindina fac prăpăd în ţară
29 Iun 2007   •   07:50

Ce nu a distrus seceta, a compromis ploaia. O rupere de nori a ucis 150 de animale aflate la păscut, într-un sat din judeţul Constanţa. Şuvoiul a măturat în cale hectare întregi de teren cultivat. Viitura care s-a strâns de pe câteva dealuri a distrus şi ultima speranţă a oamenilor de a recupera un sezon care le-a adus numai necazuri. Ploaia torenţială şi grindina au lăsat în urmă dezastru. În jumătate de oră, o ploaie torenţială a distrus tot ce mai lăsase seceta în picioare. Apa s-a adunat pe cele trei dealuri de la marginea localităţii Cheia şi s-a revărsat peste o turmă de oi.

Ciobanul abia a apucat să se mai salveze. A fugit cât a văzut cu ochii. 150 de animale au murit înecate. Apa s-a revărsat apoi asupra culturilor. Peste 100 de hectare au fost inundate, iar culturile distruse total. Nici grădinile şi nici gospodăriile oamenilor nu au scăpat de furia apei. Grindina care a căzut odată cu ploaia a spart ţiglele de pe acoperişurile caselor şi geamurile oamenilor.

Furtunile au lovit cu aceeaşi furie şi alte zone din ţară. Vijeliile au distrus aproape 100 de hectare de solarii cu legume din judeţul Dâmboviţa. În Buzău, grindina a afectat culturile în 14 localităţi. 2.000 de hectare - livadă şi cultură de viţă de vie - au fost lovite de grindină în comuna buzoiană Dealul Mare. Grindină a fost de mărimea oului de porumbel. Acoperişurile mai multor case şi parbrizele maşinilor au fost sparte de bucăţile de gheaţă.

În judeţul Dâmboviţa, furtuna a lovit cel mai puternic localitatea Băleni. Zeci de localnici s-au trezit cu serele distruse de vânt şi grindină. Şi în comuna Călugăreni, din Prahova, a plouat cu piatră. Vijeliile au afectat şi judeţul Brăila. O furtună puternică însoţită de grindină şi urmată de ploaie a lăsat 8 localităţi fără curent pentru câteva ore. Străzile s-au transformat, în doar 5 minute, în adevărate lacuri. Mai multe autoturisme au fost distruse de arborii căzuţi. Autorităţile menţin stare de alertă în judeţul Brăila, iar echipajele de la ISU, Drumuri Naţionale, Electrica, IPJ Brăila sunt pregătite să intervină în orice moment.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close