Antena 3 CNN Actualitate Polițiștii acuzați că au provocat moartea bărbatului de 63 de ani Pitești au fost plasați sub arest la domiciliu

Polițiștii acuzați că au provocat moartea bărbatului de 63 de ani Pitești au fost plasați sub arest la domiciliu

Curtea de Apel Pitești a decis joi plasare sub arest la domiciliu a celor doi polițist acuzați de purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte în cazul bărbatului de 63 de ani din Argeș care a decedat după ce a fost imobilizat cu brutalitate de oamenii legii într-o piață din oraș.

Polițiștii acuzați că au provocat moartea bărbatului de 63 de ani Pitești au fost plasați sub arest la domiciliu
de Gabriel Dano    |    22 Apr 2021   •   16:47

Agenții de poliție, unul pensionat și celălalt suspendat, au cerut să fie cercetați în libertate. Cei doi au fost audiați prin videoconferință, fiind încarcerați la sediul IPJ Argeș.

„Desi inculpații Ilie Florea și Draghici Daniel au susținut că au intervenit conform procedurilor, judecatorul de drepturi și libertăți aparantele acțiuni ale inculpaților, constând în trântirea brutală a victimei la pământ, urmată de țintuirea acesteia, comprimarea cu picioarele a gâtului și toracelui victimei nu au justificare, iar reacția inculpaților apare ca vădit disproporționată față de circumstanțele derulării evenimentelor astfel cum au fost reținute în baza declarațiilor martorilor și a vizualizării înregistrării video.

Astfel, având în vedere că victima era o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, de vârstă înaintată, nu se exprima coerent, nu s-a manifestat violent față de organele de poliție, nu prezenta niciun pericol public, transpare cu evidență faptul că puteau fi identificate alte mijloace de a o îndepărta pe aceasta de la fața locului.” se arată în motivare, potrivit g4media.ro.

Dovada lipsei de pregătire a polițistului arestat după tragedia de la Pitești

Avem dovada clară că polițistul arestat după tragedia de la Pitești nu a făcut nicio oră de pregătire după ce a absolvit Școala de Poliție de la Câmpina. Aceste informații au fost obținute în exclusivitate pentru Antena 3 de Adina Anghelescu.

La Curtea de Apel Pitești se așteaptă pronunțarea pe contestația la măsura arestării preventive care a fost judecată astăzi pentru cei doi agenți de Poliție arestați în cazul Pitești.

"Am cerut detalii la IPJ Argeș privind pregătirea făcute de agentul Drăghici, și aceasta este o mare problemă în sistem, dincolo de răspunderea penală individuală. Există un ordin OMAI 154/2004 în care se regăsesc criteriile, normele, reglementările legate de această pregătire continuă pe care trebuie să o desfășoare la locul de muncă lucrătorul, mai ales cei care sunt operativi.

Reiese din ceea ce mi-a transmis IPJ Argeș că agentul Drăghici nu avea pregătirea obligatorie, adică 6 ore săptămânal. Din răspunsul pe care mi l-au dat, aflăm că agentul Drăghici s-a mutat la IPJ Argeș pe 1.07.2020 și a făcut în 9 luni 3 sesiuni de pregătire, adică 3 zile. Însă, conform ordinului OMAI, privind activitățile de sport și educație fizică în funcție de vârstă și specific, agentul se încadra în grupa 1, adică de pregătire accentuată, ceea ce presupunea desfășurarea unui număr de 6 ore săptămânal, având obligația să participe anual la cel puțin 50% din ore", a spus Adina Anghelescu.

Adina Anghelescu a adăugat că această problemă ar trebui pusă în discuție la nivel de conducere a Ministerului de Interne pentru că acest gen de pregătire se face mai mult pe hârtie.

Doi jandarmi sunt urmăriți penal în cazul bărbatului de 63 de ani din Pitești

Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București a anunțat miercuri că doi jandarmi sunt urmăriți penal în dosarul Pitești, deschis după ce un bărbat de 63 de ani a murit. În același dosar, doi polițiști sunt în arest preventiv.

Cei doi jandarmi sunt cercetați pentru purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, „în coautorat cu doi agenți de poliție din cadrul IPJ Argeș”, arată comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București.

De asemenea, unul dintre jandarmi a fost reținut pentru 24 de ore.

„În fapt s-a reținut că, la data de 16.04.2021, cei doi militari jandarmi, aflați în misiune de patrulare mixtă, împreună cu două echipaje de poliție din cadrul IPJ Argeș-Poliția Municipiului Pitești, au intervenit la o terasă situată în incinta Autogării Sud Pitești. La fața locului, militarii jandarmi împreună cu cei doi agenți de poliție au acționat asupra unei persoane de sex bărbătesc, au proiectat-o pe carosabil printr-o acțiune violentă, soldată cu decesul victimei”, mai transmit procurorii.

Cei doi polițiști sunt în arest preventiv, potrivit comunicatului Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București.
Detalii exclusive în cazul intervenției extrem de violente a polițiștilor de la Pitești

Imaginile de la Pitești care redau intervenția polițiștilor pentru a imobiliza un bărbat recalcitrant în vârstă de 63 de ani, care ulterior a decedat, sunt dovada faptului că tânărul agent de Poliție s-a năpustit asupra victimei folosind metode violente.

Un agent de Poliție trebuie să aibă pregătirea necesară ca în fața unei persoane care nu aduce niciun fel de amenințare să poată să o imobilizeze fără violență. Tânărul polițist l-a îmbrâncit însă pe inginerul în vârstă de 63 de ani atât de puternic încât în momentul imediat următor acesta s-a izbit cu capul de caldarâm și, mai mult, din autopsia efectuată de Serviciul de Medicină Legală Argeș, a reieșit că genunchiul polițistului pus pe ceafa bărbatului care era cu capul lipit de pământ a dus la asfixia mecanică și decesul foarte rapid al acestuia.

"Vorbim despre sistem, până la urmă, pentru că acești tineri care sunt aruncați în stradă cu misiunea fermă de a apăra cetățeanul și ordinea publică, trec totuși printr-o școală - fie că este vorba despre Academia de Poliție, fie că este vorba, în cazul agenților, cum e cazul celor doi polițiști, Drăghici Daniel și Florea Ilie, arestați în cazul de la Pitești, care au avut parte de o pregătire.

M-am interesat cum este cu pregătirea aceasta la Școala de subofițeri de la Câmpina, unde în 2017 încă se mai făcea doi ani școală. Din 2017 se știe că a fost redusă această școlarizare la zece luni, din care cinci luni se face teorie și cinci luni, practică la Inspectoratele de Poliție de unde provin sau unde este nevoie să fie trimiși.

Mai mult decât atât, m-am interesat și eu cum a putut acest agent care are doi ani și jumătate de serviciu, pentru că a terminat școala de la Câmpina în noiembrie 2018, ce a avut el în cap și câtă pregătire a avut el pentru a interveni în acest caz atât de brutal încât cauza morții inginerului să fie aceea de asfixie mecanică", a spus Adina Anghelescu, marți, în emisiunea 'Punctul de Întâlnire', moderată de Radu Tudor.

Revoltă la înmormântarea bărbatului din Pitești mort după ce a fost imobilizat de polițiști

Revoltă la înmormântarea bărbatului din Piteşti, care a murit după ce a fost imobilizat de poliţişti. Familia spune că nimeni din poliţie nu le-a cerut iertare sau măcar să le prezinte condoleanţe. Rude, prieteni şi apropiaţi - zeci de oameni l-au condus pe bărbat pe ultimul drum.

Rudele sunt revoltate şi spun că s-ar fi aşteptat ca cineva din Poliţie să le prezinte condoleanţe sau să vină să îi aprindă o lumânare.

"Nimeni nu a spus nimic. Nici ministrul Bode, ieri, când s-a terminat conferința, mai ales că acest caz de la Pitești fusese lăsat ultimul, putea să prezinte și dânsul condoleanțe familei. Măcar atât", a spus o rudă a bărbatului.
"Pe mine nu mă mai frământă arestările astea ale lor. Asta e o mânjeală (...) Să le fie rușine cine-i îmbracă și le dă haina statului, că nu e a lor. Derbedeii ăștia... Că am auzit că a fost tânăr", a spus, la rândul său, mama victimei.

Și cei care l-au cunoscut pe bărbat se declară revoltați de ce s-a înâmplat.

"A fost un gest criminal al polițiștilor, o tragedie. Dumnealui era întreținătorul mamei sale, al soției..." - "Nimeni nu a transmis condoleanțe sau ceva. Nimic...", sunt mesajele transmise de vecinii bărbatului.

Poliția Argeș a anuntat că unul dintre agenţii acuzaţi a fost suspendat pe timpul arestării preventive. Este vorba despre Daniel Draghici, cel care l-a pus la pământ pe bărbatul în vârstă de 63 de ani. Iar celălalt polițist s-a pensionat.

Vă reamintim, bărbatul de 62 de ani a murit, după ce s-a lovit puternic la cap atunci când a fost pus la pământ, iar unul dintre agenţi i-a pus genunchiul pe gât, aproape un minut.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close