Povestea românului abandonat la naştere de părinţi pe scările unei biserici. Acum conduce o afacere în inima Bruxelles-ului

de D.G.    |    10 Dec 2016   •   16:44
Povestea românului abandonat la naştere de părinţi pe scările unei biserici. Acum conduce o afacere în inima Bruxelles-ului sursa foto: Adevarul

În centrul capitalei Uniunii Europene, Bruxelles, în celebra Grand Place, restaurantul „Le Paon. De Pauw. The Peacock“ este administrat de Constantin Nicu, un român plecat de 33 de ani de acasă, după o viaţă zbuciumată în România, scrie Adevărul.

Dacă vizitaţi oraşul belgian Bruxelles, fix în Grand Place, veţi găsi un restaurant în care cea mai mare parte a personalului este alcătuită din români. „Le Paon. De Pauw. The Peacock“ este un restaurant care aparţine unei fabrici de bere, a treia ca importanţă în Belgia, iar proprietarii sunt belgieni. Managerul este, însă, un român, Constantin Nicu, un tip care se implică în toată partea administrativă a localului, dar îi şi întreţine pe meseni şi, dacă aceştia au timp şi răbdare, le spune povestea lui. 

Constantin Nicu este un dobrogean născut în Eforie, judeţul Constanţa, dar care nu a avut parte de o copilărie obişnuită, idilică şi frumoasă. A fost abandonat la naştere pe scările unei biserici, motiv pentru care nici acum nu ştie anul exact al naşterii sale. Unele documente indică data de 5 martie 1962, pe când altele – anul 1964. A crescut într-o familie adoptivă, dar fără a cunoaşte prea mult dragostea părintească, pentru că părinţii lui s-au despărţit când era mic, iar mai apoi, tatăl lui adoptiv a murit.

A urmat o perioadă grea pentru el, despre care nu doreşte să-şi amintească. Toate aceste greutăţi l-au împins ca, la 20 de ani, să rişte şi să fugă din ţară, în ciuda regimului comunist de la acea vreme.

„Am fugit cu un vapor din România şi am ajuns în Belgia, la Anvers, în 1983. Acolo am cerut azil politic şi m-au transferat în Bruxelles, într-un centru de refugiaţi unde erau foarte mulţi din Afganistan. După cercetări şi verificări, mi-au acceptat cererea de a mă încadra ca refugiat. Am căutat de muncă tot timpul, dar până am găsit ceva, am mâncat şi de la gunoi şi am fumat chiştoace de pe stradă'', povesteşte Constantin Nicu despre începuturile lui în Belgia.

Continuarea, pe adevarul.ro.

Parteneri
x close